Fotoögonblick som förändrade liv

28 Mar 2017

Något av det svåraste som går att göra som fotograf är att hitta de där magiska ögonblicken som gör ett foto riktigt magiskt. Det kan vara allt ifrån att fånga ett barns första steg till en större världsnyhet. Nedan så har vi listat några fotografer som varit på rätt plats under precis rätt tid och lyckats fånga känslan när hela vår värld förändras i grunden.

Into the Jaws of Death – Robert F. Sargent

Bild1

Den legendariske krigsfotografen Robert F. Sargent fångade år 1944 ett av världshistoriens mest avgörande ögonblick. På bilden syns amerikanska soldater som intar Omaha Beach vid Normandie under D-dagen. Bilden blev långt senare inspiration till den flerfaldigt Oscars-belönade filmen Rädda meningen Ryan.

Attacken mot Pearl Harbor, 1941

Bild2

Den sjunde december år 1941 blev den amerikanska flottan vid Pearl Harbor, Hawaii, oväntat attackerad av japanska stridsflygplan. Bombningen skedde på morgonen och dagen efter förklarade USA krig mot Japan, vilket betydde att landet nu trädde in i andra världskriget. Attacken mot Pearl Harbor ledde indirekt till de förödande bombningarna av Hiroshima och Nagasaki några år senare (se nästa foto).

Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

Bild3

Den 6:e respektive 9:e augusti år 1945 släppte USA atombomber över Hiroshima och Nagasaki på order av den amerikanske presidenten Harry S. Truman. Detta var den första gången som kärnvapen någonsin användes i krig. Bomberna döda mellan 90 000 – 166 000 respektive 60 000 – 80 000 människor. Den vänstra bilden är tagen i ögonblicket då den första bomben, Little Boy, släpptes över Hiroshima den 6:e augusti klockan 08:15. På bilden till höger så detonerar bomben ”Fat Man” över Nagasaki, den 9:e augusti klockan 11:02.

Månlandningen

Bild4

Visst ser det deppigt ut? Tre ögonblick som förändrade världshistorien och de består alla av krig och elände. Men det finns faktiskt ett flertal klassiska bilder som porträtterar positiva förändringar i världshistorien också! En av de mest kända är bilderna på den första månlandningen, som tog mänskligheten till en ny era. Månlandningen gjordes med rymdfarkosten Apollo 11, där de idag världskända astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin var med. Fotot visar Buzz Aldrin bredvid den amerikanska flaggan. En bild som kommer att finnas kvar i många generationer framöver.

Uppbyggnaden av en ny värld

Bild5

Trots att bilden i sig inte ser ut att vara något häpnadsväckande så speglar den en värld i förändring. Panoramabilden är tagen av Scott Cameron under Las Vegas tidigare dagar då huvudgatan byggdes upp för fullt. Idag är staden världsmetropol för gambling (lär dig mer om casinospel här). Ett liknande exempel, där en stad byggs en hel stad byggs upp från ingenting, är Dubai I förenade Arabemiraten.

Alla bilder är hämtade från Wikipedia Commons.