AAPO HUHTA VISAR UPP SINA GRAFISKA STADSBILDER

Aktuellt 19 Aug 2016

Han är ung, han är från Norden, han är en stor talang – och han är The Young Nordic Photographer of the Year 2015. Aapo Huhta, född 1985 i Haapajärvi, Finland, är den fotograf som vann juryns gillande med sina grafiska stadsbilder, i stor konkurrens med många ansökningar av mycket hög kvalitét. I drygt en vecka till visas hans separatutställning Block på Fotografiska.

Foto: Aapo Huhta
Foto: Aapo Huhta

Aapo Huhta vann stipendiet med serien Block, fotograferad i färg men nästan helt färglöst. Fotografierna är skarpa bilder i främst grått, vitt och svart med tydliga grafiska former, skuggor och stämningar. Allt utspelar sig i New York – en alienerad mörk plats dominerad av väldefinierade alfahannar som gör vad de oftast gör; är en del av sitt sammanhang i staden, upptagna med att tjäna pengar och spendera pengar, helt utan kontakt med sin kvinnliga sida eller med naturen runtomkring dem. Huhta är där och observerar dem. Stillastående i timmar väntar han på det exakta tillfället när allt lierar sig. Oplanerat men fångat.

– Jag visste inte hur kallt och melankoliskt jag måste ha upplevt min första vistelse i New York, en stad som, för mig, då var klaustrofobisk och till och med lite hotfull. Efter fotograferandet som skulle komma att bli serien Block, var det dock uppenbart att detta var berättelsen om mig som nykomling i New York. Detta var en period i mitt liv då jag var mycket glad och lycklig, vilket gör det nästan bisarrt att bilderna i Block inte visar ett enda spår av detta, säger han.

När Huhta talar om sitt fotograferande är det i termerna av övergångar från en fas till en annan. Allt startar med själva fotograferingen, vilket ofta sker på oförutsägbara sätt. Som i en slags uppenbarande finkänslighet blir Huhta medveten om de minsta detaljer och de största av skalor, och han vet, eller snarare känner, hur de kan kombineras och komponeras. Det finns närmast en ton av andlig drabbning över hur objekt hittar honom, inte alltid på de platser där han förväntar sig dem. Huhta har ett öga för olustiga platser och detaljer som gör hans fotograferande vibrerande med budskap.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.