Årets Naturfotograf är utsedd

Aktuellt 10 Jun 2016

Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2015 är Erik Johansson

Foto: Erik Johansson
Foto: Erik Johansson

─ Erik Johansson får stipendiet för att han med sina magiska bilder, med naturen som utgångspunkt, skapar en fantasi av en verklighet som faktiskt finns. Bilderna visar med briljans att även iscensatt fotografi kan vara nog så viktig och sinnesvidgande naturfotografi som både väcker och påverkar, säger Björn Risinger generaldirektör Naturvårdsverket.

Stipendiet delas ut för 25:e året och prissumman är 25 000 kronor. Stipendiaten får även möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

Erik Johansson började fotografera redan som 15-åring hemma i Götene. Han tog en masterexamen i Interaction Design vid Chalmers och är sedan några år tillbaka fotograf på heltid.

Foto: Erik Johansson
Foto: Erik Johansson

Erik bor numera i Prag men inspirationen till bilderna hämtar han främst från uppväxtmiljön i Sverige. I början av 2016 kom Eriks första bok ut; Imagine. Den speglar hans fotografiska arbete från åren 2007-2015.

─ Jag är väldigt glad att bli tilldelad den här utmärkelsen och det är roligt att se att även andra tillvägagångsätt än traditionell fotografi kan uppmärksammas. Den svenska naturen är ett ständigt återkommande tema i mitt bildskapande. Jag har valt att skänkta hela prissumman på 25 000 kronor till Cancerfonden, säger Erik Johansson.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.