Årets Scandinavian Photo-stipendiater utsedda

Aktuellt 24 Jun 2016

I slutet av februari avslutades ansökningsperioden för Scandinavian Photos stipendium 2016 och pris har nu delats ut till vinnare inom fyra kategorier.

Fotostipendiet instiftades 2012 i syfte att uppmuntra kreativitet inom film och foto, och ger stipendiaterna en möjlighet att ta sina idéer och projekt till en högre nivå. Varje år fördelas 100 000 kronor på fyra foto- och filmrelaterade projekt.

Under ansökningsperioden inkom över 500 bidrag till årets Scandinavian Photo-stipendium – allt ifrån dokumentärfilmer till konstnärliga fotoinstallationer och spännande äventyrsexpeditioner. Fyra projekt inom olika kategorier har valts ut till årets stipendiater. 2016 års stipendiater är:

Stipendie1

Årets filmprojekt: Stekenjokk och äggvaktarna av Per Bifrost och Alexander Rynéus

Tilldelas 50 000 kr

Juryns motivering:

Bara några sekunder in i filmen är juryn såld. Tekniken och känslan i kombination med den unika storyn gör att ”Stekenjokk och äggvaktarna” sticker ut från mängden och juryn är enig – den här filmen vill vi se på SVT en mörk höstkväll framöver.

 

Foto: Jonas Helmersson
Foto: Jonas Helmersson

Årets fotoprojekt: Det finns en hel värld att upptäcka om man vill se den av Jonas Helmersson

Tilldelas 20 000 kr

Juryns motivering:

Miljö är en tydlig trend bland årets projekt – och det gör det inte helt lätt att sticka ut i mängden. Tre faktorer får Jonas att lyckas: långsiktighet, lärande och förmågan att kliva utanför sig själv i sin önskan om att skapa. Skogsbranden i Västmanland var en stor tragedi och med Jonas dokumentation får vi chansen att se naturen återta sin rätt och växa upp på nytt – även om det tar decennier…

 

Foto: Mahoyo & Mikael Noaksson
Foto: Mahoyo & Mikael Noaksson

Årets expeditionsprojekt: Motljus av Mahoyo & Mikael Noaksson

Tilldelas 20 000 kr

Juryns motivering:

Med en färgstark, proffsig och engagerad ansökan fångade och behöll projektet ”Motljus” juryns intresse. Redan i text och bild lyckas Mahoyo & Mikael ge en fingervisning om vad den stundande dokumentärserien kan komma att bli – en härligt ifrågasättande och normbrytande färgklick i svensk TV!

Foto: Sara Blomqvist
Foto: Sara Blomqvist

Årets projekt, öppen kategori: Unfinished Business av Sara Blomqvist

Tilldelas 10 000 kr

Juryns motivering:

Vi har dem alla med oss i bagaget – ofärdiga projekt och idéer som aldrig, eller bara delvis, fick se dagens ljus. Med en fantastisk förmåga att kombinera enkla fotografier med storytelling på hög nivå bygger Sara en vacker och symbolisk berättelse om till synes vardagliga ting, men som bär på storslagna minnen om hur – men inte alltid varför – livet förändras.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.