Artisten och fotografen Bryan Adams ställer ut på Fotografiska

Aktuellt 17 Jun 2016

Femton år av fotograferande har resulterat i Exposed, en utställning som visar Bryan Adams breda och spännande produktion. Titeln är väl vald: Exposed – att exponera, det är precis vad Bryan Adams fotografering gör.

Fotograf: Bryan Adams
Fotograf: Bryan Adams

Med stor skicklighet exponerar han betraktaren för ytterst skiftande intryck, uttryck och avtryck ur livet. Från glamourös kändisvärld I Exposed till Wounded: The Legacy of War, med krigsskadade unga brittiska soldater som stridit i Irak och Afganistan.

Genom sina många arbeten för magasin som Vogue, Harper’s Bazaar och Elle ger Adams oss tillgång till en sluten och till synes sorglös sfär av kändisskap och eskapism. Men valet av titel ger en hint om att det döljer sig mycket bakom ytan, vad gör det med en människa att vara exponerad 24 timmar om dygnet?

I skarp motsats till bilden av den fläckfria ytan, skildras även ett revat Storbritannien vars unga män har fått betala för 2000-talets politiska konflikter med sina kroppar. Stympade och ärrade poserar de som vittnen om krigets synliga och osynliga livslånga konsekvenser. De reste iväg till ett krig och kom tillbaka till ett liv de aldrig kunnat föreställa sig. När Adams kamera riktas rakt mot deras ärr och stympade kroppsdelar utmanas betraktaren. Så starkt att dessa hjärtskärande vittnesmål fastnar på näthinnan för att sedan inte vilja släppa greppet.

Fotograf: Bryan Adams
Fotograf: Bryan Adams

– I Bryan Adams kamera exponeras två kontrasterande världar av glamour och skönhet, stolthet och brutalitet. Det gör Exposed med fotografi dels ur serien med samma namn samt från Wounded, med de unga ärrade soldaterna som visar vad kriget gör mot människan, till en dagsaktuell och angelägen utställning”, berättar Pauline Benthede, Exhibition Manager på Fotografiska.

Utställningens andra komponent från serien Exposed visar modefotografi av högsta klass, publicerat i världens mest väl ansedda modetidskrifter, såväl som bilder av vänner, kollegor och andra personligheter vilka Adams fotograferat under många år i nöjes-, mode- och konstvärlden. Några exempel är Jim Morrissey, Ben Kingsley, Amy Winehouse, Michael Jackson, Louise Bourgeois, Lindsay Lohan och Judi Dench. Utställningen visar verk från allra första början, när Adams som musiker även närde en stor kärlek till fotografi som uttrycksform, till att han idag sedan länge är väletablerad modefotograf anlitad av de största varumärkena.

 

Från den 18 juni finns utställningen på Fotografiska.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.