BESÖK FRIA FOTOGRAFERS FILIAL

Aktuellt 23 Dec 2016

Med utställningen Fria fotografers filial har allkonsthuset Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm välkomnat precis alla att ställa ut sina fotografier. Totalt är det ca 160 medverkande utställare, från professionella fotografer till fullständiga nybörjare, som alla delar en lika stor passion för fotograferandet.    

Foto: Arne Lind
Foto: Arne Lind

Reglerna för medverkan var enkla: först till kvarn gällde, fotografen skulle ha fyllt 18 år och fotografierna måste rymmas inom en bestämd yta. Genre, stil, oskarpt, dokumentärt, iscensatt eller rentav en parafras – allt var okej.

En av utställarna är Arne Lind, och han deltar med två verk, ett med Parismotiv och ett med Stockholmsmotiv.
– På väg hem utmed parken såg jag flickan med de röda lackskorna. Plötsligt lämnade hon familjen på söndagspromenad och utförde sin balanskonst, säger han om fotografiet från Paris.

Fria fotografers filial är inget historielöst påfund, utan ett 1980-talskoncept fött i Stockholm inte så långt ifrån allkonsthuset Kulturhuset Stadsteatern.
– Mellan 1982 och 1987 drev jag Gauss Fotografiskt Galleri tillsammans med några kamrater, Gauss låg i Gamla Stan och vi öppnade för att vi saknade en scen för fotografi, säger Karina Ericsson Wärn, Konst/Design- och Modechef vid Kulturhuset Stadsteatern.

– På den tiden var fotografiet rätt så styvmoderligt behandlat, av både konstvärlden och kritiken. Vi ställde bland annat ut Lars Tunbjörk, Tuija Lindström, Christer Strömholm, Åsa Franck, Gunnar Smoliansky, Rut Hillarp och Anders Petersen, Och så arrangerade vi Fria fotografers filial, en utställning öppen för precis alla. Att nu kunna återuppliva konceptet, och ge alla en möjlighet att visa sina fotografier, oavsett genre eller stil, känns fantastiskt roligt!

Du kan se utställningen fram till den 29 januari.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.