BOK OCH UTSTÄLLNING OM 50-TALETS ÅDALEN

Aktuellt 22 Jul 2016

För den som har vägarna förbi Sollefteå Museum så pågår just en en utställning om Ådalen på 50-talet, med bilder tagna av pressfotografen Åke Engblom.

Foto: Åke Engblom
Foto: Åke Engblom

Åke Engblom var en hängiven fotograf, både som professionell pressfotograf och som hobbyfotograf i den egna hembygden. I en oansenlig wellpapplåda hemma i Multrå förvarade han sina bilder och efter Åkes död tog sonen Mikael Engblom vara på pappans bildskatt. Med hjälp av en utställning och en tilhörande fotobok hoppas Mikael att en bredare publik ska få ta del av Åkes bilder – och återupptäcka en epok vi just lagt bakom oss.

Foto: Åke Engblom
Foto: Åke Engblom

Åke Engblom var verksam som pressfotograf på Västernorrlands Allehanda under 1950-talet. I hans samlingar finns många profiler från den tiden. Till exempel “trollgubben” som kunde få en kniv att stå i ett glas med brännvin. Eller den pigge 102-åring i Gårelehöjden som fortfarande högg ved själv. Eller “Multråmannen” som gick på lina över Multråberget.

 

Sin Rollieflexkamera hade Åke Engblom med sig överallt: i skogen, på gården, längs älven och i stan. Och kanske är det hans insatser som hobbyfotograf som är allra mest värdefulla. Närgånget och nyfiket och med en konstnärlig blick har han fångat vardagslivet hemma på gården i byn Multrå vid Ångermanälven. Fram tonar ett 50-tal som på en gång känns både välbekant och avlägset.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.