DAGS FÖR YOUNG NORDIC PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Aktuellt 4 Nov 2016

För tredje året i rad i samband med Höstsalongen öppnar ansökan till Young Nordic Photographer of the Year där Fotografiska delar ut ett stipendium på 10 000 Euro till en ung, lysande fotograf i Norden.

Foto: Aapo Huhta, vinnare i 2015 års Young Photographer of the Year
Foto: Aapo Huhta, vinnare i 2015 års Young Photographer of the Year.

 

Vinnaren får även en egen separatutställning på Fotografiska. Syftet med Young Nordic Photographer of the Year är att stödja en ny, stilbildande generation fotografer i Norden. Ansökan är öppen fram till den 20 november.

Fotografiskas mål är sedan starten 2010 att visa världens bästa fotoutställningar. Ett flertal unga, svenska fotografer har via museet fått en unik möjlighet att presentera sina verk för en stor publik i kurerade utställningar.

– Att visa och stödja det nya, unga fotografiet, både det dokumentära och konstnärliga, har redan från start varit en viktig del i vår vision. Young Nordic Photographer of the Year är ett av våra bidrag till den unga fotoscenen, säger Per Broman, grundare Fotografiska.

Stipendiesumman är på 10.000 Euro. Vinnaren får även en separatutställning på Fotografiska samt tilldelas en mentor att samarbeta med fram till utställningen. Priset möjliggör därmed för stipendiaten att genomföra eller slutföra ett nytt eller pågående projekt med avslutande utställning, med stöd av en erfaren fotografs kunskaper och arbetssätt.

2015 års stipendiat och den andra i ordningen var Aapo Huhta från Finland och utställningen hölls på Fotografiska under sommaren 2016.

 

Vinnaren av Young Nordic Photographer of the Year får:

  • 000 Euro
  • Separatutställning på Fotografiska under vår/sommar 2017
  • Samarbete med en fotografisk mentor inför utställningen på Fotografiska
  • Separatutställningen på Fotografiska beräknas öppna under försommaren 2017.

 

Den sökande skall vara under 36 år och medborgare i ett nordiskt land samt ha en högskoleexamen alternativt kvalificerad yrkesutbildning inom fotografi. Han eller hon ska även ha deltagit i minst en grupp- eller separatutställning. Ansökan är öppen till och med 20 november 2016.

 

Årets jury består av:

Marianne Ager – Exhibition Producer & Researcher, Brandts Museum for Kunst & Visuel Kultur, Odense
Nygårds Karin Bengtsson – Konstnär och lärare på Fotoskolan Munka, Höganäs
Kristín Hauksdóttir – Project Manager, Reykjavik Museum of Photography, Reykjavik
Johan Vikner – Exhibition Coordinator, Fotografiska, Stockholm
Ellen-K Willas – Gallery Manager, Willas Contemporary, Oslo

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.