FÅ TUNNELSEENDE

Teknik 24 Aug 2016

Visst går det att förnya dina panoramabilder!

FaTunnelseende-1
Foto: Silviu Topor

 

Är du på jakt efter ett sätt att hotta upp dina panoramabilder? Följ i Silviu Topors fotspår och förvandla dina bilder till ”tunnellandskap”.

De här bilderna börjar sitt liv på samma sätt som ett vanligt panorama, men bearbetas på ett lite annorlunda sätt. ”Jag använde en Nikon D7100 och ett Nikon 18-140 mm f/3,5-5,6-objektiv på ett stativ som hade ett hemmagjort panoramahuvud”, avslöjar Silviu. ”Och jag tar runt 20-30 individuella bilder för att täcka 360 grader.”

När du fotograferar panoraman ska du använda manuella inställningar för att få ett konsekvent resultat. Det innebär manuell fokusering, manuell (eller förinställd) vitbalans, och manuell exponering. För den här typen av bild bör du använda en ganska liten bländare för att skapa stort skärpedjup, och en låg ISO-inställning för att uppnå bästa bildkvalitet. Kom ihåg att överlappa bilderna med ungefär en tredjedel för att ge panoramaprogrammet/funktionen något att arbeta med.

FaTunnelseende-2
Foto: Silviu Topor

”Jag använder Adobe Lightroom för att ta bort vinjettering och korrigera kromatisk aberration”, säger Silviu. ”När filerna är bearbetade sätter jag ihop mitt panorama i Kolor Autopano (www.kolor.com) och väljer programmets Little-Planet-projektering. Till sist beskär jag den och konverterar till JPEG innan jag tar in den i Lightroom för att göra mindre färgjusteringar.”

Det krävs mycket lagringsutrymme om du vill testa den här tekniken: Silvius bilder är normalt över en gigabyte stora.

www.500px.com/silviu_cristian

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.