FINJUSTERA DINA SKOGSBILDER

Teknik 30 Maj 2016

Skapa små kompositioner utifrån kaoset i skogen

FinjusteraDinaSkogsbilder1

Att ge sig på att fotografera skogsmotiv kan vara som att fotografera havet eller himlen – det finns så mycket att fota så att det kan vara svårt att veta vad man ska fokusera på. Enligt Jon Gibbs är det bäst att tänka smått när man står i en skog.

”Bli inte överväldigad av kaoset framför dig”, råder han. ”Om du ser ett visst område som intresserar dig, så håll dig till det. Gå inte långa avstånd och hoppas på att en komposition plötsligt ska dyka upp.”

Så för Jon handlar det om att observera – men det räcker inte att bara koncentrera sig på ett litet område. Du behöver dessutom tänka på kompositionsreglerna. ”Se till att dina huvudelement är separerade och får sitt eget utrymme för att skapa en mer behaglig komposition. Kontrollera bildhörnen och använd dem för att dra in blicken i bilden om du kan.”

Du måste även tänka på ljuset. Den gyllene timmen verkar kanske som den bästa tiden, men under molniga dagar fungerar molnen som en gigantisk diffusor som hjälper till att reducera kontrasten och ta fram detaljer. Använd ett polarisationsfilter för att ta bort blänk och förstärka färgerna.

www.jon-gibbs.co.uk

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.