FINLAND TAR HEM VINSTEN – IGEN

Aktuellt 6 Jan 2017

Vinnaren av Fotografiskas stipendium och utmärkelse Årets Young Nordic Photographer of The Year går till den finska fotografen Akseli Valmunen.

Foto: Akseli Valmunen
Foto: Akseli Valmunen

Akseli Valmunen, som är en 29-årig nyutexaminerad fotograf från Aalto-universitetet, får 100 000 kronor, egen konstnärlig mentor och separatutställning på Fotografiska under 2017.

Juryn fastnade för hans serie The Same New Pet, där Valmunen följt forskningsarbetet med kloning på ett laboratorium i Sydkorea. En plats där djurägare, till en kostnad av $100,000 USD, kan få en klonad kopia av sitt älskade, men avlidna, djur. Som en av kunderna säger ”Det är inte samma – men låt mig tänka att det är det”.

Juryns motivering:

Foto: Akseli Valmunen
Foto: Akseli Valmunen

”I kliniskt avskalade bilder lyckas Akseli Valmunen slå an hela etiska känslospektrat från värme och medlidande till de starkaste obehagskänslorna. Att människan börjar leka Gud är ett gammalt ständigt ifrågasatt moraliskt dilemma, som blir än mer aktuell i takt med teknikens framsteg. I närgångna porträtt får Valmunen oss att reflektera över denna frågeställning när avel inte räcker till för att föda det perfekta husdjuret, och kloning istället tar vid. Med ett poetiskt dokumenterande öga betraktar Valmunen sin omvärld, och vi ser med spänning på vart han tar oss i framtiden.”

– Jag är verkligen oerhört både tacksam och överraskad över att få detta stipendium. Trodde aldrig att det skulle ringa någon från Fotografiska till mig. Jag har varit där många gånger och alltid beundrat allting jag sett. För mig är fotografi ett sätt och leva och det enda jag yrkesmässigt vill ägna mig åt. Jag vill fånga berättelser och fotograferandet är ett sätt att göra det utan att använda ord, kanske extra viktigt för mig som har en grav dyslexi, berättar Akseli Valmunen.

Foto: Akseli Valmunen
Foto: Akseli Valmunen

– För oss på Fotografiska är detta stipendium ett utmärkt sätt att bidra till utvecklingen av fotografi bland unga fotografer i Norden. Vi ser mycket fram emot ett spännande samarbete med Akseli Valmunen, säger Jan Broman, vd och grundare av Fotografiska.

Valmunen arbetar vid en av Finlands största tidningar: Helsingin Sanomat och utsågs till The challenger of the year, Finnish Photojournalism 2015 samt 2016.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.