FOTA VINTERGATAN

Teknik 26 Dec 2016

Hitta den mörkaste möjliga himlen och ställ in siktet på stjärnorna.

Foto: Stephen Banks
Foto: Stephen Banks

Oavsett hur många gånger vi har sett Vintergatan är det inte svårt att fascineras av fotografens tålamod och kunskap, samt den respektingivande färdiga bilden. Så hur exponerar du ett galaktiskt landskap som det här?

”Främst genom många försök”, avslöjar stjärnspecialisten Stephen Banks. ”Först och främst ökar jag känsligheten upp till ISO 6 400 och öppnar upp bländaren så stort som möjligt. Det låter mig registrera en testbild på 30 sekunder för att få en uppfattning om exponeringstiderna för förgrundsscenen. Jag arbetar sedan bakåt från det, och dubblar exponeringen varje gång jag halverar ISO-värdet, eller stänger ner bländaren med ett steg. På så sätt kan jag snabbt avgöra hur lång exponering jag behöver för landskapet.”

För den här bilden av Vintergatan använde Stephen en Nikon D800 och ett Nikon 14-24 mm f/2,8-objektiv på en ekvatoriell fattning, vilken följer stjärnorna i samma hastighet som jordens rotation. Fattningen följer himlen under fem staplade 30-sekundersexponeringar vid ISO 1 600 och f/4 innan den stängs av för att kunna göra en enda exponering på 8 minuter, med ett lägre ISO-värde, för förgrunden.

”Jag gör normalt mellan fem och tio exponeringar av himlen med högre ISO-värden”, säger Stephen. ”Här närmade det sig snabbt astronomiskt skymning, så jag kunde inte använda lika hög känslighet som jag hade velat. Staplandet av himmelsexponeringarna i Photoshop reducerar bruset, så du kan fota vid ISO 6400 eller högre och det kommer ändå, i princip, inte finnas något brus i den färdiga bilden.”

Var känslig

Ett av Stephens bästa tips är att öka ISO-värdet. ”Många ber om mina råd när de har tagit bilder vid ISO 100,  200 eller 400. Bilderna jag arbetar med har exponeringar gjorda vid ISO 6 400. Du får heller inte vara rädd för brus eftersom du troligen kommer drabbas av en hel del.”

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.