FOTOGRAFERA FLYGANDE FÅGLAR

Teknik 14 Jun 2016

Den här tekniken ger dina panoreringskunskaper ett ordentligt träningspass

FotograferaFlygandeFaglar-1
Foto: Ben Fall

Letar du eter en utomhusutmaning som kan hålla dig sysselsatt ett tag? Då ska du testa att fotografera flygande fåglar.

Djurlivsproffset Ben Fall fotograferade den här torn­ugglan under en kurs han höll i Tjeckien. ”Trots att ugglan lever i fångenskap krävdes det fortfarande planering för att se till att fågeln skulle hamna i rätt position”, avslöjar Ben. ”Mitt mål var att utnyttja det fantastiska motljuset maximalt, så vi placerade en stubbe i det höga gräset där bakgrunden låg i djup skugga. En profesionell falkenerare flög sedan ugglan från ett avstånd på tre meter. Innan den landade på stubben flög ugglan omkring i flera sekunder.”

Ben ställde in sin Canon EOS-1D X på kontinuerlig fokus och använde det snabbaste matningsläget så att han kunde ta en snabb serie bilder. Han panorerade med fågeln när den flög, och fotograferade från en låg vinkel för att få med det oskarpa gräset i förgrunden.

FotograferaFlygandeFaglar-2

”Det är viktigt med en kort slutartid för att kunna ta en skarp bild”, säger Ben. ”Slutartiden beror på ett antal faktorer, exempelvis vilket objektiv och vilken typ av stöd som används, samt vilken hastighet motivet har. Som en tumregel ska du försöka med minst 1/800 sek, men välj en kortare slutartid om det krävs genom att öka ISO-värdet.”

www.benhallphoto.com

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.