FOTOGRAFERA FOLK SOM JOBBAR

Teknik 5 Okt 2015

Ta porträtt som berättar en historia om motivet

FotograferaFolkSomJobbar-Wordpress

Om du inte kommer på något att fotografera behöver du inte gå längre än till lokala företag i din närhet. Du kan ta fantastiska bilder av människor som arbetar, särskilt i tillverkningsindustrin. Det är en metod som även användes av fotografen Martin Parr i ­projektet Black Country Stories. Men du behöver inte Martins stjärnstatus eller tillgång till spännande platser för att kunna ta minnes­värda och ibland profilhöjande bilder.

Terry Livesey tog bilder av arbetande människor som kom långt i tävlingen Make it Britain. ”Tillverkning erbjuder oändliga ­möjligheter för kreativa, dramatiska och iögonfallande bilder men det svåra är att verkligen fånga känslan”, förklarar Terry.

”Jag hade inte deltagit i den där tävlingen tidigare, men jag kände att jag borde vara med eftersom jag arbetar ganska mycket med brittiska tillverkningsföretag. De har så mycket historia, vilket är fantastiskt ­eftersom det ger dig så många motiv att välja mellan. Jag skulle rekommendera att du börjar titta på företag i din närhet och hålla det lokalt: de kommer vara glada över att få arbeta med dig, och du kommer i viss mån känna att du ger stöd åt samhället.”

www.terryliveseyphotography.co.uk

Sätt igång

  • Det finns många sätt att ta porträtt av arbetande människor, men det är viktigt att fånga en känsla av sammanhang och plats – så se till att du inkluderar verktyg och maskiner.
  • Testa att använda stora bländare och enpunkts-AF med porträtt så att du kan hålla huvudmotivet skarpt och bibehålla ett ­sammanhang utan att skarpt fokuserade element i bakgrunden blir en distraktion.
  • Försök att fånga koncentrationen hos någon som arbetar hårt – ögonkontakt kan vara en kraftfull och atmosfärisk detalj
  • Svartvita konverteringar fungerar bra, men det gör också diskret uttunnade bilder för att skapa en industriell känsla.
Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.