Fotografera landskap – Lågland

Teknik 9 Nov 2012

Klassiska landskapsbilder innehåller ofta majestätiska berg eller dramatiska kuster, men vad ska du göra som kanske bara har tillgång till fält, häckar och andra enklare omgivningar?

Avsaknaden av dramatisk terräng i din närhet innebär inte att du direkt måste bege dig till mer kuperade områden eller resa till kusten. Det finns nämligen många sätt för dig att få bra resultat, och det gäller oberoende av var du är. Du måste bara arbeta lite hårdare för att skapa en dramatisk eller iögonfallande bild. Ett av de enklaste och snabbaste sätten för dig att förvandla dina landskapsbilder är att bli kreativ med slutartider. Du kan antingen fånga motivets rörelser, eller röra kameran för mer abstrakta resultat. Du behöver använda slutartider på 0,5 sek eller längre för att göra de flesta landskapsmotiv oskarpa – något som kan vara svårt att åstadkomma under ljusa förhållanden. Även med den minsta bländaren och det lägsta ISO-talet så kommer du inte att kunna få till så långa slutartider. Därför behöver du ett filter för att reducera mängden ljus som når sensorn.

Filtrera det

Det finns två filter som är perfekta för sådana här bilder: ett gråfilter eller ett polarisationsfilter. Gråfilter finns tillgängliga i olika styrkor och två- eller trestegsvariant är perfekt för att reducera slutartiden till 0,5 sek i de flesta ljusförhållanden. Ett polarisationsfilter kommer å andra sidan öka mättnaden i dina bilder, men även reducera ljuset med upp till två steg. Det innebär att ett dylikt filter kan vara väldigt användbart under ljusa förhållanden.

Testa infrarött

Det är inte direkt någon ny teknik, men den kan få dig att se de välbekanta landskapen på nya sätt. För sådana här bilder krävs en solig dag så att det finns tillräckligt med infrarött ljus, samtidigt som fluffiga moln på himmelen ger en extra krydda. För att få hela den infraröda effekten, behöver du även ett infrarött filter. De är nästan helt oigenomskinliga och låter bara en liten del synligt ljus passera genom dem. Exponeringsmätningen kan komma att kräva ett par försök då inte alla mätsystem och sensorer har samma känslighet för den här typen av ljus. Så fota i manuellt läge och använd mätsystemets föreslagna värden.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.