Funktionsmakron

Guider 27 Feb 2012

När du redigerar foton hamnar du ofta i ett läge där du repeterar samma steg för att skapa en viss effekt, eller för att producera flera bilder i samma storlek, upplösning och filformat. Om du t.ex. säljer föremål på Tradera, behöver du regelbundet omforma och optimera bilderna du ska använda till ett standardformat. Eller om du har en mapp med bilder som fotats under liknande förhållanden som alla behöver samma grundjusteringar. Det är smart att förvandla dessa flerstegsprocesser till ett enda funktionsmakro som du sedan kan applicera med ett klick, och nyckeln till denna tidsbesparande automatik är Funktionsmakropaletten.

Ett funktionsmakro är helt enkelt en serie justeringar, eller dyl., som appliceras på en bild i ett enda svep. Du kan applicera förinspelade makron både i Photoshop och Elements, men du behöver Photoshop för att spela in dina egna makron. Du kan även applicera makron i Photoshop via Arkiv > Automatisera > Gruppera, vilket gör det möjligt att döpa om bilderna och spara dem på en ny plats.

APPLICERA ETT FUNKTIONSMAKRO I PHOTOSHOP
Om dialogrutan för Funktionsmakron inte är synlig, gå till Fönster > Funktionsmakron för att öppna den.

Du har här möjlighet att växla mellan olika steg inom makrot, samt växla mellan dialogrutor för steg som använder dem.

Klicka på Spela in-knappen för att börja spela in ett makro. Klicka på knappen till vänster för att stoppa uppspelningen eller inspelningen.

Klicka på pilen bredvid ett makro för att visa alla steg som det innehåller, och pilen bredvid ett steg för att se inställningarna för det.

När ett makro har applicerats visas alla lager eller justeringslager som har använts för att skapa effekten i Lagerpaletten.

För att applicera ett makro på en bild markerar du det och klickar på Play-knappen. Varje steg i makrot kommer att markeras då det appliceras.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.