GFX 50S – NY KAMERA FRÅN FUJIFILM

Nyheter 24 Feb 2017

Fujifilm har kommit med en ny kamera, Fujifilm GFX 50S; en spegelfri mellanformatskamera som levererar den högsta bildkvaliteten i Fujifilms historia. Den innehåller en 51,4MP-sensor i mellanformat (43,8×32,9 mm) och har en design och hantering hämtad från X-serien.

Fujifilm2

CMOS-sensorn på 51,4MP är 70% större jämfört med en småbildssensor. Med motsvarande upplösning blir därför varje enskild pixel större och sensorn uppnår ännu högre detaljrikedom och känslighet med ett stort tonomfång och enaståendefärgåtergivning. Tillsammans med kraften i X-Processor Pro skapas bilder med en tredimensionell karaktär, något som kännetecknar egenskaperna hos en sensor av den här storleken. Kamerans känslighetsområde sträcker sig mellan ISO 100 och 12 800 men kan genom en menyinställning utökas till ISO50/25600/51200/102400.

GFX 50S använder samma processor som Fujifilm X-T2 och X-Pro2 och därför återfinns X-Seriens populära filmsimuleringar som t.ex Provia, Velvia, Astia och Acros. Dessutom har funktionen ”Color Chrome” lagts till för att kunna återge intensiva och mättade färger med ett djupare och mer nyanserat uttryck.

För att möta olika fotografers behov finns det tre olika inställningar för JPEG (SUPERFIN, FINE, NORMAL) och två olika för RAW (okomprimerad, komprimerad) samt möjlighet till TIFF-format i kamerans RAW-framkallning. Kameran spelar in video i FULL-HD (1920×1080 29,97p / 25p / 24p / 23,98p 36Mbps.) med möjlighet till ett unikt skärpedjup och utmärkt färgåtergivning direkt i kameran tack vare den stora mellanformatssensorn och filmsimuleringslägena.

Kompakt kamerahus med arv från X-serien

GFX 50S har en väderskyddad konstruktion i magnesium som skyddar mot väta, damm, smuts och låga temperaturer. Kamerahuset har ett bra grepp och tack vare sin spegelfria konstruktion en kompakt storlek med låg vikt, som till skillnad från traditionella digitala mellanformatskameror möjliggör handhållen fotografering med god ergonomi. Kamerans elektroniska sökare har en imponerande upplösning på 3,69M punkter och använder fem linselement för att uppnå en förstoring på hela 0,85x. Det ger en sökarbild med bred betraktningsvinkel och mycket god detaljrikedom. Sökaren är löstagbar och tillsammans med tillbehöret EVF-TL1 blir den vinklingsbar 0° -90° vid fotografering i horisontellt läge och från -45° ~ + 45° vid fotografering i vertikalt läge.

Den högupplösta (2,36M punkter) och 3,2 tum stora LCD-skärmen kan vinklas i tre riktningar, uppåt och nedåt när man fotograferar i liggande format och uppåt när kameran vänds till stående format. Skärmen har också blivit pekkänslig vilket gör det möjligt att exempelvis välja fokuspunkt, bläddra bland bilder samt kontrollera skärpan med fingrarna.

Den mekaniska ridåslutaren har utvecklats speciellt för kamerans spegelfria konstruktion och fungerar både tyst och med låg vibration. Förvalt i kameran är den mekaniska slutaren som har 1/4000s som kortaste tid (elektronisk: 1/16000s) och 1/125s vid blixtsynkronisering. Det går också att ställa in kameran på elektronisk första ridå samt helt elektronisk slutare. En fördel på tider mellan 1/30s till 1/125s om man vill eliminera slutarvibrationer som skulle kunna påverka skärpan.

För snabb och exakt kontroll av fokus finns en joystick för val av aktiv AF-punkt eller AF-Zon. Autofokusen mäts med stor precision av 117 kontrastbaserade punkter från kamerans bildsensor, detta är även utökningsbart upp till 425 AF-punkter för ännu högre noggrannhet.

Fujifilm3G-fattning och GF-objektiv
Fujifilm GFX 50S har en nyutvecklad objektivfattning (G Mount) med en diameter på 65mm särskilt anpassad för att få ut maximal kapacitet ur kamerans stora mellanformatssensor. Den spegelfria konstruktionen ger ett avstånd mellan bajonett och sensor på endast 26,7mm. Möjligheten att placera de bakre linselementen så nära som 16 mm från sensorn ger stor frihet vid utvecklingen av objektiv och bidrar till högre prestanda, särskilt med vidvinklar.

För att göra även framtida bildsensorer rättvisa är de byggda så att de klarar en upplösning upp till 100 megapixel.

GF-objektiv tillgängliga i samband med GFX 50S:

Normalobjektiv GF 63 mm f/2,8 R WR
GF 63 mm F2,8 R WR har en brännvidd som motsvarar 50 mm (35 mm-format) och en största maximala bländaröppning på f/2,8. Ett kompakt objektiv med låg vikt (405g) bestående av tio linselement indelade i sju grupper inklusive ett ED-linselement som ger kant till kant-skärpa redan vid full öppning. För att bibehålla hög skärpa på samtliga fokusavstånd används den främre gruppen av linselement för fokusering.

Pris: cirka 14 999:-
Tillgängligt: Mars 2017


Normalzoom GF32-64 mm f/4 R LM WR

GF32-64 mm F4 R LM WR har en brännvidd som motsvarar 25-51 mm (35 mm-format) med en konstant maximal bländaröppning på f/4. Objektivet har en optisk design bestående av 14 linselement i 11 grupper inkl. asfäriska-, ED- och Super ED-linselement för att uppnå högsta möjliga bildkvalitet på samtliga brännvidder och samtidigt minimera uppkomsten av sfärisk och kromatisk aberration. Det interna fokussystemet i kombination med en linjär fokusmotor möjliggör en mycket snabb, tyst och precis skärpeinställning.

Pris: cirka 24 999:-
Tillgängligt: Mars 2017


Makroobjektiv GF120 mm f/4 R LM OIS WR Macro

GF120mmF4 R LM OIS WR Macro har en brännvidd som motsvarar 95 mm (35 mm-format) och en maximal förstoring på 0,5x (skala 1:2). Objektivet är uppbyggt av 14 linselement i nio grupper inkl. tre ED-linselement för att minimera uppkomsten av kromatisk aberration och skapa bilder med fantastisk kvalitet och vacker för- och bakgrundsoskärpa. Det främre linselementet har en vattenavvisande fluoritbeläggning som är mindre känslig för fläckar och enkel att rengöra. Objektivet har snabb och tyst autofokus och bibehåller sin höga skärpa på samtliga avstånd tack vare en flytande fokusgrupp driven av en linjär motor. Och med den kraftfulla bildstabilisatorn som kompenserar upp till 5-steg förenklas handhållen fotografering i svagt ljus.

Pris: cirka 28 999:-
Tillgängligt: Mars 2017

 

Pris för GFX 50S (endast kamerahus): cirka 69 999:-
Tillgänglig: Mars 2017

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.