Hans Gedda i K special

Aktuellt 24 Feb 2012

Missa inte att bänka dig framför TV:n ikväll klockan 20.00. Då visar nämligen SVT2 K special filmen Geniet från Flen. Den handlar om en av Sveriges mest framstående fotografer Hans Gedda. I svartvita, oftast kvadratiska format har han porträtterat personligheter som Nelson Mandela, Evert Taube och Kung Carl Gustav. Några bilder har blivit ikoner, bilder som de flesta av oss känner igen – långt fler än de som känner till Hans Gedda.

Filmaren Charlie Drevstam är själv också stillbildsfotograf och har inspirerats av Hans Geddas bilder. De senaste åren har det varit tyst kring Hans Gedda, och Charlie bestämde sig för att ta reda på varför. Filmen är inte bara ett porträtt av landets främste porträttör utan också en berättelse om livets vägval, yrkesmässigt och i relation till familj och barn. Filmen är en nära skildring av en av Sveriges största fotografer, som ändå är något av en doldis.

Charlie Drevstam fotograferade konstnärsduon Bigert och Bergströms filmer ”Last Supper” och ”Life Extended”, som båda har sänts i K special. Med ”Geniet från Flen” gör han sin regidebut.

Filmmusiken är specialskriven av Weeping Willows, som för övrigt också har fotograferats av Hans Gedda.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.