HÄRMA FILM I LIGHTROOM

Teknik 10 Aug 2015

Använd förinställningar för att direkt göra bilderna kraftfullare med ett klick

Alla bröllopsfotografer kan bekräfta att ett ”filmutseende” i bilder är väldigt populärt just nu – och det gäller inte enbart bröllopsbilder. Vi har nu lämnat Instagramhypen bakom oss, och det är inte längre tillräckligt att lägga till ett retroutseende. Idag finns en stor efterfrågan efter sofistikerade förinställningar i Lightroom och Photoshopmakron som härmar utseendena från klassiska negativ och skanning.

HarmaFilmILightroom-Wordpress

Det är inte svårt att förstå varför. Fram till digitalkamerans ankomst tillverkades fantastiska filmtyper. Tänk på Kodachrome, som älska-
des av Steve McCurry, eller Velvia, en stor favorit bland landskapsfotografer. Med förinställningar kan du få det bästa av två världar: de potentiellt fylliga tonerna från film och bekvämligheten hos det digitala.

Lightrooms förinställningar är extra enkla att använda. Allt du behöver göra är att släppa dem i mappen för Lightroomförinställningar och sedan starta om Lightroom. Sedan kan du få en snabb enklicksfix som avsevärt kan reducera din redigeringstid och hjälpa dig hålla bilderna konsekventa. Utöver kommersiella förinställningar kan du hämta bra gratisvarianter från www.presetsheaven.com och www.ononesoftware.com.

Sätt igång

  • Bra kommersiella förinställningar att testa inkluderar de som skapas av vsco.com, mastinlabs.com och gettotallyrad.com. Kirk Mastins Portaförinställningar är särskilt bra för porträtt eftersom de ger naturliga hudtoner.
  • Förinställningar är perfekta för att ge dina bilder ett konsekvent attraktivt utseende, men de är inte en ersättning för dålig kamerateknik eller underexponering. De fungerar bäst med välexponerade bilder tagna i rätt ljus.
  • Förinställningar är endast en startpunkt. Ofta behöver du göra ytterligare justeringar av viktiga parametrar som vitbalans och brus.
Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.