Hasselblad lanserar världsnyhet

Aktuellt 1 Jul 2016

Hasselblads nya mellanformatskamera, X1D, väger mindre än hälften jämfört med den traditionella digitala mellanformatskameran och levererar samtidigt en upplösning på 50MP. Det är också världens första riktigt portabla digitala mellanformatskamera.

Hasselblad2

 

Med inspiration hämtad från företagets ikoniska designarv är kameran ergonomisk och kompakt, och kameran tillverkas för hand i Sverige.

Precis som i V-systemet siktar X1D på att kombinera den portabilitet med optiska kvalitet som företaget har gjort sig känt för. Objektivet väger 725 gram och inkluderar HD-video, WiFi och inyggd GPS. Enligt Hasselblad själva har X1D skapats med passionerade fotografer i åtanke, och den robusta utsidan är damm- och vädertät, vilket gör den tåligare för att kunna ta med överallt.

En helt ny familj av anpassade objektiv har utvecklats som stöd åt den optiska kvaliteten och portabiliteten, och erbjuder ett stort omfång slutartider och blixtsynkronisering upp till 1/2000 sek. Kameran är även kompatibel med alla 12 objektiv och objektivtillbehör från Hasselblads professionella H-system, men då krävs en adapter.

Kameran har en elektronisk XGA-sökare, samt en högupplöst bakre skärm med pekfunktion. Slutartiderna sträcker sig från 60 minuter till 1/2000 sek, och kameran erbjuder ett ISO-omfång från 100 till 25 600.

 
Hasselblads vd, Perry Oosting, säger om kameran: ”X1D markerar en avgörande del i Hasselblads rika 75-åriga historia. Den här kameran gör mellanformatsfotografering tillgänglig för en ny generation av Hassebladsanvändare, samtidigt som den utmanar de existerande gränserna inom fotografering till nya höjder.”

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.