Justera kontrast och exponering snabbt

Guider 25 Okt 2010

För att korrigera en dåligt exponerad bild, behöver du vanligtvis använda ett Nivå- eller Kurvjusteringslager. Ett snabbare alternativ som också är enklare att finjustera är att lägga till ett justeringslager som inte applicerar någon direkt effekt (som Nivåer eller Nyans/Mättnad), klicka OK i dialogrutan utan att röra några inställningar, och sedan ändra lagrets blandningsläge till antingen Skärm för att göra ett underexponerat foto ljusare eller Multiplicera för att göra ett överexponerat foto mörkare. Du kan därefter reducera justeringlagrets opacitet för att göra effekten mjukare om det behövs, eller duplicera lagret för att intensifiera effekten.

Multiplicera påverkar inte helt vita toner, så det dämpar inte högdagrar, och Skärm påverkar inte helt svarta toner, så det försvagar djupa skuggor. Med detta i åtanke har Multiplicera för att göra en överexponerad bild mörkare eller göra en underexponerad bild ljusare med Skärm samma fördelar som Kurvor: det fokuserar justeringen bort från tonändarna, vilket minimerar klippning av ljusa pixlar till vitt och mörka pixlar till svart.

Det vanliga sättet att förstärka kontrast i Photoshop är att lägga till ett Kurvjusteringslager, placera en punkt i högdagrarna och en i skuggorna, och sedan dra högdagspunkten uppåt och skuggpunkten neråt för att på så sätt skapa en S-form. Om du använder Elements kan du använda Justera färgkurvor, men det kan inte appliceras på ett justeringslager. Ett alternativ som fungerar i båda programmen är att lägga till ett justeringslager som inte applicerar en direkt effekt, klicka OK i dialogrutan utan att ändra några inställningar, och sätta lagrets blandningsläge på Mjukt ljus. För en lite hårdare kontrastförstärkning, duplicerar du lagret eller använder ett lager satt på Täcka över istället. Om effekten är för stark, reducerar du lageropaciteten.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.