KALLE ASSBRING VANN ÅRETS FOTOBOKSPRIS 2017

Aktuellt 24 Mar 2017

Fadern, Sonen och Göran (Dokument Press) heter årets svenska fotobok. Svenska Fotobokspriset 2017 tilldelas därmed Kalle Assbring som i bild och text berättar om mordet på sin far, fotografen, journalisten och författaren, Göran i Eritrea 1983 – en skildring om Sverige och Eritrea, dåtid och nutid, politik och familjetragedi. Men också om några eritreaner som döpts till Yuran för att hedra pappa Göran – en av dem är Dawit Isaacs son, Yoran Isaac.

Från vänster: Yuran Abraham, Yuran Mehari, Yuran Kidane
Från vänster: Yuran Abraham, Yuran Mehari, Yuran Kidane.

 

– Det här priset hade jag velat dela med min far. Pappa Göran var en av få som försökte ge en röst inifrån Eritrea, och jag är så stolt att hans minne lever kvar hos så många där. Genom mitt fotoboksprojekt har även jag kommit honom och mitt minne av honom närmre, säger Kalle Assbring.

Kalle Assbring
Kalle Assbring

Kalle Assbring, utbildad vid Nordens Fotoskola på Biskops Arnö, bor och arbetar i Stockholm där han kombinerar egna fotoprojekt med arbete som frilansfotograf med såväl redaktionella som kommersiella uppdrag. I sina egna projekt har Assbring sedan 2001 fokuserat på just foto, men i fotoboken Fadern, Sonen och Göran har han även arbetat med text.

Kalle Assbring är den 21:a personen att ta emot Svenska Fotobokspriset, vilket instiftades år 1996, och delas ut årligen av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund. Priset inrättades för att lyfta och inspirera svensk kvalitativ fotoboksutgivning.

Vinnaren tilldelas en prissumma på 60 000 kronor och övriga fyra nominerade belönas med 10 000 kronor var.

Juryns motivering:
En berättelse som rör sig mellan olika tider, platser och generationer. Händelser på 1980-talet påverkar samtiden tvärs över landsgränser. Detta är en bok som utvidgar den traditionella dokumentära skildringens ramar, med en form som överraskar. Den privata tragedin växer till ett politiskt sprängstoff som påverkar många. Och alla heter dom Göran.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.