KERSTIN BERNHARD PÅ NORDISKA MUSEET

Aktuellt 10 Mar 2017

Har du vägarna förbi Nordiska museet så lyfter de fram fotografen Kerstin Bernhard med utställning och fotobok som visar såväl hennes porträtt och modebilder som hennes matfotografi. Tillsammans visar de på en fotograf som återger det glamourösa lika skickligt som det lågmälda.

Foto: Kerstin Bernhard
Foto: Kerstin Bernhard
Foto: Kerstin Bernhard
Foto: Kerstin Bernhard

I Nordiska museets satsning på att lyfta fram betydande fotografer ur den sex miljoner bilder starka samlingen har turen kommit till Kerstin Bernhard (1914–2004). Hon är mest känd som pionjär inom svensk matfotografi på 1950-talet, men började sin bana som porträtt- och modefotograf 1938. Modebilderna från 1940-, -50 och -60-talen berättar om sin samtid men med sin estetik och fräschör tilltalar de även en nutida publik och några har blivit klassiker. Hennes starka porträtt prydde omslaget på tidningar som Idun, Vecko-Journalen och Filmjournalen, modellerna var ofta skådespelare. Bernhard skiftade sedan sitt huvudfokus mot mat och matkultur vilket resulterade i banbrytande färgbilder i kokböcker liksom friare bildberättelser om bröd och människor. I slutet av sin yrkesbana intresserade hon sig särskilt för det estetiskt tilltalande i vardagens enkla ting och former.

I utställningen Att fånga ögonblicket. Porträtt och modefotografi av Kerstin Bernhard visas närmare 70 porträtt och modebilder, både kända och sällan sedda, från 1900-talets mitt. I samband med utställningen har även fotoboken Kerstin Bernhard utkommit på Nordiska museets förlag. Där finns även hennes matfotografi och brödbilder från senare i hennes yrkesliv representerade. Tillsammans visar utställning och bok på en fotograf som återger det glamourösa lika skickligt som det lågmälda.

Foto: Kerstin Bernhard
Foto: Kerstin Bernhard

Fotoboken är del två i en serie mindre fotoböcker som presenterar betydande fotografer vars arkiv finns i Nordiska museets samlingar. Kerstin Bernhards arkiv har ingått där sedan 1990-talet, en annan representant är hennes samtida kollega KW Gullers, som presenteras i del tre med samma utgivningsdatum.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.