KORSPOLARISERAD KONST

Teknik 4 Dec 2016

Du kommer aldrig se på plastbestick på samma sätt igen.

KorspolariseradKonst

Det är bara att inse: planeten har ingen brist på genomskinlig plast. Så varför inte förvandla en del av den till psykedeliska stilleben? Korspolarisationstekniken kräver två polarisationsfilter: ett framför objektivet och ett på ljuskällan som belyser plastobjekten. Traditionellt har polarisationsfilm används till det senare, men idag är en datorskärm ett utmärkt substitut. De är redan polariserade, vilket innebär att du bara behöver skruva på ett cirkulärt polarisationsfilter på kameraobjektivet för att kunna låsa upp effekten.

Skapa ett vitt dokument som fyller datorskärmen och placera ut några genomskinliga plastobjekt på skärmen. Sedan handlar det bara om att rotera det runda polarisationsfiltret på objektivet.

Du kommer se hur den vita skärmen blir svart och hur regnbågsfärger dyker upp på objekten. För att skapa mer invecklade mönster i plasten kan du böja den.

 

Ta en surfplatta

En surfplatta är ett bekvämt alternativ till en datorskärm eftersom den är lätt att lägga platt och fotografera med ett makroobjektiv. Fota i ett mörkt rum och använd en app som SoftBox Pro eller Soft Box Color för att skapa den vita bakgrunden.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.