Kvinnliga fotografer speglar Mellanöstern

Aktuellt 15 Feb 2013

Från och med den 24 februari kan du åka till Bildmuseet i Umeå och besöka fotoutställningen ”Rawiya / Hon som berättar en historia”. Det är  fotografkollektivet Rawiya från mellanöstern som för första gången i  Skandinavien visar upp sina bilder. Rawiya, som betyder ”Hon som berättar en historia” på arabiska, består av en grupp kvinnliga fotografer från Mellanöstern

LauraBoushnak-wordpress

Utställningen öppnas av museichef Katarina Pierre den 24 februari kl. 14:00. Därefter följer ett samtal mellan intendent Cecilia Andersson och fotograferna Myriam Abdelaziz, Tamara Abdul Hadi, Laura Boushnak, Tanya Habjouqa, och Dalia Khamissy.

Fotografkollektivet Rawiya grundades 2009 av kvinnliga fotografer från Mellanöstern. Medlemmarna arbetar med projekt kring mänsklig värdighet och inriktar sig särskilt på kvinnors liv. I djupgående fotoessäer berättar de om människors erfarenheter och skildrar bland annat krigets följder och den egyptiska revolutionen. Deras bilder ger en inblick i en region i stark förändring. De balanserar samhälleliga motsättningar samtidigt som de reflekterar över sociala och politiska frågor och stereotyper.

På Bildmuseet presenterar Rawiya fotografiska projekt av Myriam Abdelaziz (f. 1976 Egypten, baserad i New York/Kairo), Tamara Abdul Hadi (f. 1980 Irak/Kanada, baserad i Beirut), Laura Boushnak
(f. 1976 Kuwait, baserad i Sarajevo), Tanya Habjouqa (f. 1975 Jordanien, baserad i Jerusalem), Dalia Khamissy (f. 1973 Libanon, baserad i Beirut) och Newsha Tavakolian (f. 1981 Iran, baserad i Teheran).

Redan dagen innan utställningen öppnas, lördagen 23 februari, ger Rawiya en workshop för fotointresserade.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.