MARIA FRIBERGS UTSTÄLLNING TRACE VISAS PÅ ÖLAND

Aktuellt 9 Sep 2016

Det går nu att se den internationellt erkända bildkonstnären Maria Fribergs utställning Trace på VIDA Museum & Konsthall på Öland i samarbete med Galleri Andersson och Sandström. Utställningens fokus är det mäktiga videoverket Matador, ett av hennes största verk någonsin, som för första gången visas i sin fulla skala. Dessutom visas för första gången tre nya fotoverk i serien Matador.

Foto: Maria Friberg
Foto: Maria Friberg

Utställningen Trace ger en stark bild av Maria Fribergs konstnärskap där hon ofta utforskar spår av såväl människa som mänskligheten. På ett poetiskt sätt iscensätter hon bland annat effekterna av mänsklighetens överkonsumtion, de spår vi lämnar efter oss. Högar av massproducerade produkter eller ett par skor som ligger övergivna på en öde strand symboliserar slit-och-släng-mentaliteten som genomsyrar vårt västerländska samhälle.

I det monumentala videoverket Matador ser man spåren av en man i ett tomrum; en vit skjorta som svävar i vattnet, genomborrad av solens strålar. Verket är ett av hennes största någonsin, likaså en av de tekniskt mest avancerade produktionerna. Maria räds inte till synes omöjliga arrangemang för att göra verklighet av sin vision och få exakt det motiv hon vill ha.

– Jag är nästan barnsligt naiv, som konstnär ser jag inga begränsningar. Ingenting är omöjligt. Mitt arbetssätt är fantastiskt givande, det är också en förutsättning att arbeta i team och entusiasmera andra för att kunna genomföra dessa stora projekt, säger Maria Friberg.

Friberg har slagit igenom internationellt med sina fotoverk av vilsna och kostymklädda män vars makt på något sätt har tagits ifrån dem. Hon observerar fenomen i samhället utan att ta ställning eller döma och har en stor nyfikenhet som konstnär. Mycket av utforskandet kommer ur en strävan efter att förstå män. Hon fotograferar ingenting dokumentärt utan använder snarare innehållet i produktionerna/konstverken som målarfärg och kameran som instrument; att skapa bilder som tavlor.

Utställningen håller öppet till och med den 2 oktober.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.