Brus hittar man vanligtvis i foton som fotats vid höga ISO-inställningar (se nedan), det kan dock även hittas i bilder med relativt låga ISO-inställningar (50 eller 100). Högra inställningar ökar din kameras känslighet till en sådan nivå att all information som fångas inte kan behandlas. Vid höga ISO-inställningar, tar brus formen av klart synbara områden av ”mottling” (monokromatiskt eller luminent brus) eller färgbrus i områden med platt eller graderad färg, t.ex. en blå himmel; det är inte lika tydligt i områden med detaljer och olika färger. Brus kan även introduceras, och ett existerande brus kan göras värre genom kompressionsprocessen som sker när man skapar JPEG-filer (se nedan). Foton tagna med hög-hastighetsfilm som skannas in i Photoshop kan lida av filmkornighet, vilket liknar digitalt brus. De flesta brusreduceringsverktygen i Photoshop och Elements fungerar genom att de analyserar pixlarna i problemområdet och beräknar deras genomsnittliga färgvärden för att göra effekten mindre synbar.
ISO-inställningar kontrollerar kamerans känslighet för ljus. Ju högre känslighet, desto mindre ljus behövs för att fånga exponeringen. En ISO-inställning på 50 eller 100 bör användas vid goda ljusförhållanden, medan 200 är idealt för molniga dagar; 400 eller högre är bäst för inomhusbilder när en blixt inte kan användas, eller för att fånga händelser i snabb rörelse, t.ex. sport.
Även om de flesta kameror är kapabla att spara filer i Raw-format, är det vanligaste formatet för att spara bilder ändå JPEG. Fördelarna med formatet är att det stöds universellt och att filstorlekarna är relativt små. För att hålla filstorlekarna små använder dock formatet en kompressionsmetod, vilken involverar förkastning av bildinformation; hur mycket information som går förlorad beror på kvalitetsinställningen. Låg- och medelkompression är sällan synbar för det nakna ögat, men högre inställningar skapar brus i form av blockliknande pixelområden eller posterisationseffekter, och dessa kan förvärras när du redigerar och sparar om JPEG-bilder.