NICK BRANDT STÄLLER UT PÅ FOTOGRAFISKA

Aktuellt 27 Maj 2016

I Inherit the Dust visar Nick Brandt effekterna av människans exploatering av naturen

Fotograf: Nick Brandt
Fotograf: Nick Brandt

 

Nu går det att se Nick Brandts nya utställning Inherit the Dust, en stark och tankeväckande serie panoramabilder, på Fotografiska i Stockholm.

Djurporträtt i naturlig storlek har placerats och fotograferats på platser där djuren tidigare levde. Idag hotas de då deras habitat sedan urminnes tider försvinner genom människans exploatering av naturen. Där dessa djur en gång strövade pågår idag rovdrift medan soptipparna växer. Brandts budskap är dock tydligt: det finns alternativ till att arvet vi lämnar efter oss är damm och intet.

Fotografen Nick Brandt har sedan 2001 genom sina porträtt dokumenterat Östafrikas skövlade natur och utrotningshotade djur. Tre år efter avslutningen av den allvarstyngda trilogin On This Earth, A Shadow Falls Across the Ravaged Land, återvänder Brandt till Östafrika för att fotografera den accelererande naturförstöringen på den afrikanska kontinenten.

I sin nya serie panoramabilder dokumenterar Brandt människans påverkan på miljöer där djur inte längre kan leva. På varje plats installerar Brandt ett fotografiskt djurporträtt i naturlig storlek mitt i ett landskap som nu präglas av explosionsartad stadsutveckling, fabriker, ödelagda betesmarker och stenbrott. Människorna i bilderna lever sina liv som vanligt utan att ta notis om fotografierna av dess djur som nu bara har en spöklik närvaro i landskapet.

Fotograf: Nick Brandt
Fotograf: Nick Brandt

 

2010 var Brandt med och startade den ideella organisationen Big Life Foundation, som hjälper till att skydda över 800 000 hektar av Östafrikas ekosystem. Stiftelsen har anställt över 350 lokala parkvakter vilket lett till att tjuvjakten har minskat radikalt i området.

”Allt fler börjar inse de ekonomiska fördelarna med att skydda miljön. Big Lifes etiska grundsyn verkar fungera: om naturvården gynnar lokalbefolkningen då kommer lokalbefolkningen att gynna naturvården. Och det är här hoppet finns för Afrikas natur”, säger Brandt.

Utställningen på Fotografiska pågår fram till den 11 september.

Du kan även läsa en intervju med Nick Brandt i Fotografen 8-2016 som finns i butik 7 juli.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.