Nikon CoolPix A – kompakt med DX-sensor

Nyheter 5 Mar 2013

Nu hänger Nikon på trenden med att lansera en kompaktkamera med stor sensor. Nikon CoolPix A är nämligen utrustad med en DX-sensor. Dessutom erbjuder kameran inställningsmöjligheter som även ska tilltala de lite mer kräsna användarna.

NikonCoolPixA-fram-WordpressNikon CoolPix A är alltså Nikons bidrag till marknaden för avancerade kompaktkameror med en 16,2-megapixelsensor i APS-C-format, eller DX-format som Nikon brukar kalla det (storlek: 23,6 × 15,6 mm). Det är alltså samma format på sensorn som hos många av Nikons systemkameror av spegelreflextyp, vilket bland annat borde borga för riktigt bra ljuskänslighet.

Nikon har valt ett fastobjektiv på motsvarande 28 millimeter (18,5 mm) med en bländare på f/2,8, vilket bör kunna ge en riktigt skön bakgrundsoskärpa. Enligt Nikon ska dessutom kamerans AF vara snabbt, samtidigt som kameran ska klara en seriebildtagningshastighet på upp till 4 bps.

NikonCoolPixA-bak-Wordpress

Med tanke på kamerans inriktning mot avancerade användare så erbjuder den avancerade kreativa inställningsmöjligheter och reglage, inklusive en manuell fokusratt, PASM-fotolägen, och en möjlighet att fotografera i RAW/NEF-format.

När en bild är tagen är det möjigt att dela den med vänner och bekanta via nätet med hjälp av den trådlösa adaptern Wu-1a. Den går trådlöst att koppla ihop med olika typer av surfplattor och andra smarta enheter, vilka i sin tur sedan kan sprida tagna bilder vidare via olika typer av onlinetjänster.

Bland övriga tillbehör som kan vara intressanta att känna till kan nämnas en adapterring som ska underlätta montering av motljusskydd och filter på objektivet, en optisk sökare som fästs i kamerans blixtsko, samt en möjlighet att fästa Nikon Speedlight-blixtar i den sistnämnda.

Nikon CoolPix A kommer att kosta runt 10 000 kronor inklusive moms, och säljstart är den 21 mars 2013.

NikonCoolPixA-ovan-Wordpress

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.