Nikon Df – retroutseende och D4-sensor

Systemkameror 6 Nov 2013

Nu väljer även Nikon retrospåret och lanserar modellen Df, vilken bland annat erbjuder rattar för de viktigaste inställningarna, men även en likadan ljuskänslig sensor som D4. Video har Nikon dock valt bort den här gången  

Nikon Df Den senaste spegelreflexkameran från Nikon heter Df, och det handlar om en kamera med retroutseende som ska föra tankarna till de klassiska 35 mm-kamerorna från Nikon. Det har man sedan kombinerat med teknik från företagets senaste proffsmodeller.

Df har en likadan fullformatsensor i FX-format och en likadan bildprocessor som Nikons flaggskepp D4. Vi talar alltså om en CMOS-sensor på 16,2 megapixlar och bildprocessorn EXPEED 3. Valet av de båda komponenterna gör bland annat att ISO-omfånget går att utöka till motsvarande ISO 50-204800. Standardomfånget på ISO 100–12800 är naturligtvis inte helt fel det heller.

Kamerans starttid ligger på cirka 0,14 sekunder, och slutarfördröjningen ligger på cirka 0,052 sekunder, samtidigt som seriebildtagning med upp till 5,5 bps i både FX- och DX-format är möjlig.

På ovansidan sitter ett antal räfflade mekaniska rattar för inställning av ISO-känslighet, exponeringskompensation, exponeringsläge och utlösarläge. Några menybesök för inställning av de viktigaste fotograferingsparametrarna krävs alltså inte.

Nikon Df

Nikon Df är med sina 710 gram utan batteri den lättaste av Nikons nuvarande modeller i FX-format, men har ändå tåligheten och pålitligheten som man förväntar sig av en avancerad kamera från Nikon. Övre, nedre och bakre skydd är tillverkade i tålig och lätt magnesiumlegering och är lika vädertåliga som Nikon D800, vilket ger förstärkt skydd mot damm och fukt. Enligt Nikon ska kameran dessutom vara energisnål och uppges klara cirka 1 400 bilder med batteriet EN-EL14a och läget enbildstagning.

Kamerans slutare har testats till 150 000 cykler, och erbjuder en kortaste slutartid på 1/4 000 sekund. Dessutom erbjuds blixtsynkronisering ned till 1/200 sekunder.

Df-kamerahuset finns i svart eller silver med svarta detaljer. Den strukturerade ytan, de mekaniska rattarna och den platta överdelen för tankarna till F2- och F3-modellerna – Nikons klassiska systemkameror för film. För att ytterligare förstärka retroeffekten har Nikon valt ett användargränssnitt i svartvitt.

Men flörten med det förgångna slutar inte där. Kameran är nämligen utrustad med en infällbar ljusmätarkoppling, vilket gör det möjligt att montera gamla icke-AI-objektiv från NIKKOR direkt på kameran.

Nikon Df

Vid fotografering med ett icke-AI-objektiv i A- eller M-läge kan Df mäta exponeringen med maximalt öppen bländare, precis som AI-objektiv. Objektivegenskaper som brännvidd och maximal bländarinställning kan anges med enkla kamerainställningar vilket låter kameran känna av bländarinställning och beräkna korrekt exponering.

Df:s AF-system är känsligt ned till -1 EV, kompatibelt med objektiv upp till f/8, och har fyra AF-områdeslägen (inklusive 3D-följning), och när du ska ställa in vitbalansen manuellt så kan du tilldela en spotmätning av vitbalans till ett specifikt område i bildrutan, som väljs vid fotografering med Live-view.

Glaspentaprismasökaren ger cirka 100 procent sökartäckning och 0,7x förstoring, samt DX-beskärningsläge med sökarmaskering, och 3,2-tumsskärmen på baksidan erbjuder 921 000 bildpunkter och förstärkt glas.

Raka bilder får du med hjälp av den elektroniska virtuella horisonten med dubbla axlar. Aktiveras den så får du information om kamerans rullning (i förhållande till det horisontella planet) samt dess lutning (framåt eller bakåt).

Nikon 50 mm f/1,8G NIKKOR

När du fotograferar med Live-view hjälper det aktiveringsbara rutnätet dig med kompositionen för bildförhållandena 1:1 och 16:9, och det går även att bekräfta exponeringen genom att trycka på knappen förhandsgranskning vid fotografering i M-läge (Manuell).

Df har planerad säljstart den 28 november 2013, och säljs i kit med nya 50 mm f/1,8G NIKKOR till ett cirkapris på 28 290 kronor. Det nya objektivet har enbart fått en utseendemässig förändring jämfört med originalversionen för att stilmässigt bättre passa bättre ihop med Df:s retroutseende.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.