NY AVANCERAD SYSTEMKAMERA FRÅN RICOH

Nyheter 3 Feb 2017

Utbytbara handgrepp, ett ovanligt kompakt och väderskyddat kamerahus samt en ny lågbrusig 24-megapixel CMOS-sensor är de utmärkande dragen hos Ricoh:s nya avancerade systemkamera, Pentax KP.

Pentax

Nu presenteras en helt ny systemkamera i mellansegmentet, vilken är betydligt tunnare och mer kompakt än tidigare modeller men som samtidigt utlovas behålla många typiska Pentax-egenskaper, som till exempel väderskydd, inbyggd bildstabilisering och hög användarvänlighet.

Pentax KP har en väl tilltagen bildsensor (APS-C-format), en riktig optisk spegelreflexsökare med 100 % visning av motivet och en 3-tums skärm som kan vinklas i höjdled. Ändå mäter kamerahuset endast 131,5 x 101,0 x 76,0 mm. För att möjliggöra den mindre storleken så har bland annat batteriet flyttats från dess vanliga position i handgreppet. Och istället för att, som hos K-3 II, använda tre motorer för att kontrollera bländaren, slutaren och spegelrörelsen sköts allt med två motorer som utnyttjas effektivare och för fler uppgifter.

För att göra kamerahuset lättare att hålla stadigt vid användning av stora och tunga teleobjektiv, eller för den med stora händer, har Pentax KP ett utbytbart handgrepp. Utöver standardgreppet (Grip S) som passar bra vid användning av små och nätta objektiv och som är monterat vid leverans, finns också Grip M som fungerar bättre om man exempelvis fotograferar med de mer omfångsrika allroundzoomarna och Grip L som är speciellt utformat för att ge ordentlig stadga med de riktigt stora teleobjektiven i PENTAX sortiment. Dessa två extra grepp ingår och levereras med kameran.

Fram- och baksidan samt bottenplattan är tillverkade av stark magnesiumlegering. Vädertätning i form av 67 gummipackningar ska hindra fukt och damm att från leta sig in och skada kamerans elektronik. Pentax KP är också byggd för att tåla kyla och fungerar problemfritt vid temperaturer ned till -10ºC.


En riktig nattuggla
Med sin nya lågbrusiga CMOS-sensor på 24,3 megapixel och inbyggda bildstabilisering säljs Pentax KP in som en närmast idealisk kamera för fotografering i befintligt ljus. Sensorn ger möjlighet att använda känsligheter ända upp till ISO 819 200 och den kraftfulla bildprocessorn PRIME IV ska effektivt tvätta bort brus med minimal påverkan på detaljåtergivningen. De som är måna att få bilder med maximal skärpa kommer även att uppskatta frånvaron av lågpassfilter.

Det går även att öka den verkliga upplösningen bortom förmågan hos kamerans 24 megapixel, med hjälp av PentaxPixel Shift Resolution. Funktionen, som kräver stativ för bästa resultat, tar automatiskt fyra delbilder av motivet medan bildsensorn flyttas 1 pixel i sid- och höjdled vid varje exponering. De läggs därefter ihop till färdig bild med ultrahög detaljrikedom och mer färginformation än vad som är möjligt med endast en exponering.

Tekniken är möjlig tack vare kamerans inbyggda bildstabilisering, SR II. Den kan röra hela bildsensorn i 5 axlar för att kompensera för kameraskakningar och låter fotografen använda upp till 5 steg längre slutartid på frihand än vad som annars vore möjligt.

Snabb intelligens
Kamerans fasdetekterande autofokus är utrustad med 27 fokuspunkter och hela 25 är korslagda. En egenskap som gör dem särskilt bra på att ställa skärpan även vid besvärliga motiv. Som kronan på verket kan kameran fokusera vid så låga ljusnivåer som -3 EV. Serietagningen kan nå en hastighet på 7 bilder/sekund och utöver mekanisk slutare finns även en elektronisk som ger möjlighet att använda hyperkorta slutartider ned till 1/24 000 sekund.

Kameran erbjuder även Pentax Real-time Scene Analysis System. En teknik som använder kamerans ljusmätare med 86 000 färgkänsliga pixlar, den högpresterande PRIME IV processorn och nyutvecklad artificiell intelligens för att ge lagom ljusa, kontrastrika och färgmättade bilder vid alla slags motiv.

Den nya kompakta kameramodellen erbjuder även videoinspelning i Full-HD finns 4K Interval Movie som lägger ihop stillbilder i 4K upplösning (3840×2160 pixlar) till en videofil.

Inbyggd Wi-Fi gör det möjligt att snabbt och enkelt dela med sig av sina bilder på sociala medier via en smarttelefon eller surfplatta. Andra finesser är dessutom automatisk HDR-tagning, intervallfotografering, multiexponering och nya bracketmetoder speciellt framtagna för att betona antingen rörelse eller skärpedjup.

 

Kameran som kommer i silver och svart och börjar levereras i slutet av februari, och kommer att kosta enligt nedan:

Pentax KP kamerahus svart. Cirkapris: 13,499: -, inkl. moms.
Pentax KP kamerahus silver. Cirkapris: 13,499: -, inkl. moms.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.