NY BLIXT FRÅN FUJIFILM

Nyheter 12 Aug 2016

Nu utökar Fujifilm sitt sortiment av tillbehör med den nya vädertätade blixten EF-X500. Det här är inte bara den kraftfullaste tillbehörsblixten hittills i X-systemet, utan den kommer även med flera nya funktioner och lanseras som ett bra komplement till flaggskeppskamerorna X-T2 och X-Pro2.

EF-X500_FrontLeft_White

Fujifilm EF-X500 lanseras som en blixt för kreativ fotografering. Med ett maximalt ledtal på på 50 (vid ISO 100) ger den användaren gott om ljus för många olika slags motiv. Och förutom att blixthuvudet kan vridas i alla riktningar (uppåt, nedåt och åt sidorna) erbjuder den bland annat multiblixt-arrangemang – trådlös styrning av upp till tre grupper av blixtar med full TTL-automatik. Styrkan hos blixtljuset kan styras individuellt för varje grupp med hjälp av kamerans speciella blixtmeny. På så vis kan en fotograf få maximal flexibilitet i sin ljussättning, utan att behöva gå fram till och ställa in varje enskild blixt.

En annan nyhet är FP-synk. Funktionen, som också går under namnet höghastighetssynk, innebär att kameran kan använda blixt även vid riktigt korta slutartider; en finess som är särskilt användbar för upplättningsblixt utomhus.

Förutom TTL-automatik finns även helt manuell reglering av blixtstyrkan i tredjedels steg, från 1/1 till 1/512 effekt. Stroboskop-blixt (många blixtar i snabb följd) är en annan funktion som kan användas för skapa spännande bilder av rörliga motiv. För att underlätta hanteringen har EF-X500 en stor, belyst LCD-display samt rejäla knappar och reglage. I blixtens meny kan man också välja att utnyttja upp till 10 customlägen, som vart och ett tillåter användaren att skräddarsy en särskild uppsättning av inställningar för olika slags motiv.

Reflektorn har en zoomfunktion som automatiskt anpassar utlysningsvinkeln till det aktuella objektivet (från 24 till 105 i 35 mm-format). En särskild vidvinkelskiva kan vikas fram för att ge utlysning ned till 20mm.

EF-X500 har även en inbyggd LED-lampa som innebär att blixten kan användas som videobelysning samt som hjälpljus för autofokusen vid riktigt mörka motiv där det annars kan vara svårt att ställa in skärpan.

Som strömkälla används fyra AA-batterier (LR6 eller Ni-MH). Behövs mer kraft för långa fotosessioner går det att ansluta det nya, externa batteripacket EF-BP1.

Blixten levereras tillsammans med en mjuk skinnväska, diffusor och ett litet bordsstativ.

Den finns tillgänglig från september och kommer kosta cirka 5 500 kronor.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.