NY KAMERA FRÅN FUJIFILM

Nyheter 5 Aug 2016

Med en bildsensor på 24 megapixlar, video med 4K-upplösning och den snabbaste och mest avancerade autofokusen hittills i någon av Fujifilms modeller lanseras nya Fujifilm X-T2 som en kamera för fotografer som vill ha högsta möjliga prestanda i minsta möjliga förpackning. Den intar därmed platsen som flaggskepp i X-serien, jämte syskonet X-Pro2 som lanserades tidigare i år.

Fujifilm3

Inuti det robusta och väderskyddade kamerahuset av magnesiumlegering finns samma 24,3 megapixel X-Trans CMOS III-sensor och processor (X Processor Pro) som först presenterades i Fujifilm X-Pro2. Tack vare användandet av ett färgfilter med oregelbundet pixelarrangemang används inget skärpehämmande lågpassfilter för att motverka moiré i fina mönster. Processorn kan därför utnyttja sensorns fulla potential till att skapa bilder med bästa möjliga detaljrikedom.
Den nya sensorn ska ge lågt brus och möjlighet att använda mycket höga känsligheter, maximalt ISO 51 200.

De flesta av funktionerna i X-T2 ska vara mycket snabbare jämfört med föregångaren X-T1. Autofokusen ska hitta skärpan fortare både vid stillastående och rörliga motiv. Den stora och högupplösta elektroniska sökaren är tydligare tack vare dubbelt så hög uppdateringsfrekvens (100 bilder/s mot tidigare 54) och en halvering av ”blackout”-tiden mellan exponeringarna vid serietagning. Två gånger högre ljusstyrka är en annan förbättring hos sökaren.

Som första modell från Fujifilm erbjuder X-T2 också videoinspelning i 4K (3840×2160 pixlar, 30p). För att ge maximal videokvalitet använder kameran 1,8x oversampling, vilket innebär att det hämtas 1,8 gånger mer information från bildsensorn än vad som egentligen behövs för att producera 4K. Samtidigt kan signalen sparas med en bitrate på hela 100 Mbps för att ge videofiler med minimala komprimeringsartefakter. Avancerade användare kan även välja att mata ut videosignalen okomprimerad via kamerans HDMI-utgång samt utnyttja färggraderingsprofilen F-Log för största möjliga dynamik- och tonomfång. De som önskar ett färdigt resultat direkt kan använda kamerans klassiska och omtyckta filmsimuleringslägen, som nya svartvita Acros. Fler videofunktioner är ”focuspeaking” vid manuell fokusering (hjälper till att visa när skärpan är rätt inställd) och manuell inställning av ljudnivån under själva inspelningen.

X-T2 är enligt Fujifilm en mer allroundinriktad modell jämfört med Fujifilm X-Pro2, med viss betoning på actionfyllda motiv. Serietagningen klarar 8 bilder per sekund och slutaren har 1/8000 sek som kortaste slutartid, med blixtsynk vid 1/250 sek. Autofokusen har genomgått en rejäl utveckling och försetts med avsevärt fler fokuspunkter än tidigare; 91 stycken, där de 49 centrala är fasdetekterande för maximal snabbhet och precision. Fokuspunkterna täcker större delen av sökarbilden och kan väljas automatiskt eller manuellt. Vid behov av högre noggrannhet går det att utöka antalet punkter upp till totalt 325 stycken, genom en inställning i menyn.

En nyhet är introduktionen av fem speciella fokusprogram för olika typer av rörliga motiv, plus ett customläge där fotografen själv kan ställa in parametrarna som styr hastigheten och noggrannheten hos spårningen.

Hanteringsmässigt så har fyrvägsknapparna på baksidan blivit mer upphöjda och en särskild joystick har tillförts för att underlätta styrningen av aktiv AF-punkt. De klassiska rattarna för slutartid och känslighet har också blivit högre och är försedda med en låsknapp som kan aktiveras/avaktiveras med ett tryck. Den 3 tum stora skärmen kan vinklas i 3 riktningar; uppåt och nedåt när man fotograferar i liggande format och uppåt när kameran vänds till stående format. Vidare  finns nu även dubbla minneskortplatser, och båda har stöd för SD-kort i prestandaklassen UHS-II. Trådlös bildöverföring är möjlig med kamerans inbyggda Wi-Fi. Den kan också utnyttjas för att styra X-T2 från en smartphone/surfplatta genom appen FUJIFILM Camera Remote.

Fujifilm2

Tillbehör

  • Batterigrepp Vertical Power Booster Grip VPB-XT2
  • Handgrepp MHG-XT2 med snabbfäste för arca swiss stativhuvud
  • Halvfodral i läder BLC-XT2
  • Fyra tillbehörsblixtar; nya EF-X500, EF-X20, EF-20 och EF-42
  • Fjärrutlösare RR-90
  • Stereomikrofon MIC-ST1
  • Extra batteri NP-W126S

Kamerahuset kostar cirka 17 000 kronor och tillsammans med kitobjektivet XF 18-55 f/2,8-4 landar priset på cirka 20 000 kronor. Kameran finns tillgänglig i handeln från och med september 2016.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.