Ny kamera i Canons G-serie

Kompaktkameror 23 Jan 2012

Canon passade nyligen på att uppgradera sin G-serie med en ny avancerad kompaktkamera. Efterföljare till kompetenta G11 och G12 får namnet G1 X, och tar därmed ett stort kliv ifrån konkurrenterna i klassen avancerade kompaktkameror. Canon fortsätter dock att hålla sig utanför hybridsegmentet med kompakta kameror med utbytbar optik. Men nya G1 X verkar som en tuff konkurrent även till kamerorna med utbytbar optik, men utan möjligheten att byta glugg tappar den något mot konkurrenterna i det segmentet.

En stor uppdatering för Canon från de tidigare modellerna i G-serien är att man nu stoppat i en betydligt större sensor än hos föregångarna. Den nya CMOS-sensorn mäter hela 18,7 x 14 mm, vilket inte är långt från APS-C-formatets 23 x 15 mm, men något större än FourThirds-formatets 17 x 13 mm. Ytan på den nya sensor är faktisk mer än 6 gånger så stor som sensorn i G12. Den större sensorn ger fotografen betydligt större möjligheter att påverka skärpedjupet eftersom brännviddsförlängningen inte blir så påtaglig. Tidigare har man även sett att prestandan i allmänhet och brusprestandan i synnerhet har vunnit mycket på en större sensor och en likvärdig upplösning. Sensorn i G1 X har en upplösning på 14,3 megapixlar.

Bilderna hanteras av en DIGIC 5-processor som är en vidareutveckling av Canons systemkameraprocessor DIGIC 4. Den nya processorn ska enligt Canon ha överlägsen brusprestanda och klarar ISO-känsligheter från ISO 100 upp till hela 12 800. Det är en nivå som Canon aldrig varit i närheten av hos tidigare kompaktkameror.

G1 X:s objektiv är alltså inte utbytbart, vilket egentligen är det enda som skiljer den här kameran från hybridsegmentet. Men optiken har ett zoomomfång på 4x och motsvarar 28-112 mm i 35-mm-världen. Objektivet är även utrustat med en bildstabilisator som ska göra att du kan ta bilder med upp till 4 stegs längre slutartid men med bibehållen skärpa. Bildstabilisatorn har dessutom intelligenta funktioner som automatiskt känner av fotomiljön och exempelvis identifierar panorering automatiskt och kommer då endast att stabilisera bilden i en riktning. Objektivet har dessutom ett inbyggt gråfilter så att du kan förlänga slutartiden på ett smidigt sätt om du exempelvis vill ta mjuka bilder på rinnande vatten i starkt ljus.

I övrigt kan konstateras att nya G1 X har ärvt mycket från föregångaren G12, men även fått en del mindre uppgraderingar, som till exempel det robusta chassit, video som nu erbjuds i Full-HD-upplösning (1080p), en vinklingsbar 3-tumsskärm, optisk sökare, fulla manuella inställningar och fotografering i RAW-format.

Säljstart för Canon G1 X är beräknad till mars och det rekommenderade priset är 7 500 kronor.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.