NY TELEZOOM FRÅN TAMRON

Nyheter 21 Okt 2016

Tamron har kommit med en ny telezoom på 150-600 mm som har snabbare autofokus, effektivare bildstabilisering och vassare optik. Nya Tamron SP 150-600 mm F/5-6,3 Di VC USD G2 passar såväl på fullformatskameror som på modeller med APS-C-sensor.

Tamron2

Det här är den andra generationen (2G) av Tamrons redan befintliga objektiv på 150-600 mm, och Tamron utlovar en förbättring både optiskt och hanteringsmässigt. Dessutom kommer två telekonvertrar, 1.4x och 2.0x, specialbyggda för det nya objektivet.

Den nya optiska konstruktionen i Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD G2, består av 21 linselement i 13 grupper. Tre linser av LD-glas (Low Dispersion) ska eliminera risken för kromatisk aberration som annars kan ge färgfel och påverka skärpan. En noggrannare tillverkningsprocess och montering ska också bidra till den förbättrade bildkvaliteten. Tamrons ytbehandlingar eBand (Extended Bandwidth & Angular-Dependency) och BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) används för att maximera ljusgenomsläppet samt motverka reflexer och ströljus.

 

Snabbare AF och stabilare bild

Objektivets autofokus har snabbats upp avsevärt i den nya versionen för att bättre kunna hänga med vid rörliga motiv. Ultraljudsmotorn (USD, Ultra Sonic Silent Drive) ger även tyst fokusering och möjlighet till manuell finjustering utan att någon omkoppling behöver göras.

En annan förbättring finns i bildstabiliseringen, som nu klarar att kompensera för skakningar upp till 4,5 steg längre slutartid än fotografen normalt kan handhålla objektivet. Stabiliseringen har även fått tre inställbara lägen; I läge 1 ger den normal funktion (stabilisering i alla riktningar), läge 2 är för panorering (endast vertikala skakningar motverkas) och läge 3 aktiverar stabiliseringen först vid exponeringsögonblicket för att ge skarpast möjliga resultat.

 

Ny design och förbättrad hantering

För att passa in i Tamrons nuvarande SP-serie har objektivet designats om och även försetts med metallhölje och som förut skyddar vädertätningar mot fukt och damm medan fluorine coating hindrar smuts och fett att fastna på frontlinsen och gör den enklare att rengöra.

Närgränsen har kortats från tidigare 2,7 meter till 2,2 meter i nya Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD G2. Det ger en maximal avbildningsskala på 1:3.9 och innebär att objektivet även kan användas för att fotografera större insekter som trollsländor och fjärilar. Vidare har ett nytt slags zoomlås tillkommit; Flex Zoom Lock. Det används för att låsa zoomen på en valbar brännvidd. Här finns också ett vanligt zoomlås som kan aktiveras vid transport. Det kopplas in vid 150mm brännvidd, där objektivet tar minst utrymme.

Elektromagnetisk bländare, som ger exaktare bländarstyrning, finns nu inte bara i Canon-versionen utan även för Nikon. En annan förbättring är den nya stativfoten, som tillverkas av lätt men stark magnesiumlegering och är kompatibel med Arca Swiss-fästen. Och med hjälp av tillbehöret Tamron TAP-in Console, som innehåller en USB-port för datoranslutning, kan användaren själv utföra firmware-uppdateringar och finjustera objektivets autofokus och bildstabilisering.

 

Två nya telekonvertrar

Samtidigt med Tamron SP 150-600 mm F/5-6.3 Di VC USD G2 släpps också två telekonvertrar på 1,4x respektive 2x, byggda specifikt för att ge bästa möjliga prestanda med den nya telezoomen. Med 1,4x-konvertern ökar den längsta brännvidden till 840 mm medan 2,0x-konvertern ger möjlighet att nå ända upp till 1200 mm när man zoomar till objektivets ändläge.

Tamron SP 150-600 mm F/5-6,3 Di VC USD G2 lanseras till en början med fattning för Canon och Nikon. En version med Sony-fattning tillkommer senare.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.