VINNARE AV SCANDINAVIAN PHOTOS STIPENDIUM 2017

Aktuellt 2 Jun 2017

Den sista februari stängde ansökningssajten för Scandinavian Photos stipendium 2017. Detta är sjätte gången som stipendiet delas ut och i år har de fått in över 540 ansökningar för olika foto- och film-projekt. Efter ett par veckor av intensivt juryarbete har nu fyra stipendiater utsetts.

Fotostipendiet instiftades 2012 i syfte att uppmuntra kreativitet inom film och foto, och ger stipendiaterna en möjlighet att ta sina idéer och projekt till en högre nivå. Varje år fördelas 100 000 kronor på fyra foto- och filmrelaterade projekt. Årets fyra stipendiater har vunnit juryns hjärtan med projekt som är nytänkande, kreativa och som bjuder in betraktaren till att inspireras och göra egna tolkningar.

Stipendie_Anna-Wennberg
Foto: Anna Wennberg

 

Årets fotoprojekt: En kopp med minnen
av Anna Wennberg

Tilldelas 25 000 kr

Juryns motivering:
Projektet väcker en nyfikenhet med sitt innovativa berättande och nytänk. Bilderna engagerar och får betraktaren att stanna till och bjuder in till personliga associationer. Fotografens bildspråk och känsla för form inspirerar oss och skapar berättande stilleben på ett helt nytt sätt.

Projektbeskrivning:
I detta projektet har jag dokumenterat gamla koppar och minnena samt historierna de bär på. Stort fokus i projektet har varit bilderna och storytelling kring varje kopp. Jag skulle vilja få möjlighet att fortsätta projektet ytterligare och gräva mig ner mer i varje kopps historia, fotografera fler historier runt varje kopp samt åka till de platser som kopparna funnits på. Jag vill också utöka projektet med att hitta fler koppar och människoöden som jag kan fotografera och skriva om. Min fascination av minnen och historier vill jag kunna omvandla i vackra bilder. Jag har hittat en ton och ett formspråk i mina bilder som jag vill vidareutveckla. Jag skulle vilja göra något större av detta redan påbörjade projekt, som en bok och eller en utställning.

 

Årets filmprojekt: Allt man äger bär man var dag
av Emily Norling

Tilldelas 25 000 kr

Juryns motivering:
Genom att beröra ett intressant och alltid lika aktuellt ämne, inte bara som åskådare utan också som en deltagare, dras publiken in i historien på ett uppslukande och utmanande sätt. Filmaren antog utmaningen och blev en vän med missbrukaren. Vi tror och hoppas att filmen kan hjälpa till att bryta fördomar och få oss att se utslagna människor i vår omgivning med nya och inte lika dömande ögon.

Projektbeskrivning:
I Allt man äger bär man var dag följer vi Curtis, en 58 år gammal utesovare och heroinist, som i mångas ögon reduceras till att bara vara en i mängden av alla hemlösa brukare. I denna dokumentärfilm får vi en unik inblick i människan bakom etiketten, bortom drogerna och fördomarna. Åskådaren får följa Curtis färd genom systemet och hans repetitiva jagande efter heroin. Trots det är en dag aldrig den andra lik när en driftar tillsammans med Curtis. Vi får uppleva den oväntade vänskap som uppstår mellan filmaren Emily och den hemlöse Curtis. En vänskap med humor och äkthet som lyser igenom den hårda vardagen och lämnar tittaren med känslan att bakom varje utslagen människa finns det erfarenheter och historier som vi alla kan relatera till och känna igen oss i.

Stipendie_Alexander-Hellquist
Foto: Alexander Hellquist

 

Årets projekt inom kategorin action/äventyr/expedition: Det ryska ishavets landskap
av Alexander Hellquist

Tilldelas 25 000 kr

Juryns motivering:
Med stor hängivenhet tar sig Alexander an utmaningen att besöka och dokumentera svårtillgängliga platser. Vi gillar blandningen mellan vackra naturbilder med dokumentära bilder på människor i deras vardag. Materialet som finns från tidigare resor gör att vi är säkra på att bilderna och berättelserna från nästkommande resa, kommer hålla samma höga kvalité.

Projektbeskrivning:
Under juli 2017 kommer jag att ta mig till några av de mer svårtillgängliga platserna på jorden, små öar norr om om Gydanhalvön vid den ryska ishavskusten. Resan är en del i ett långsiktigt fotoprojekt att dokumentera de mest avlägsna platserna i Sibirien. Jag har fascinerats av Sibiriska landskapet som fotomotiv sedan över tio år tillbaka. Det gäller både naturen och de mänskliga miljöerna där tiden ofta har stått stilla sedan Sovjetunionens fall. Jag har tidigare besökt Bajkalområdet två gånger och deltagit i expeditioner till tundran på Kamchatka, Tjuktjerhalvön, Taimyrhalvön och Lenadeltat.

 

Stipendie_Daniel-Söder,-Lovisa-Beijer,-Cecilia-Bödker-Malmqvist-och-Adam-Hansson
Foto: Daniel Söder, Lovisa Beijer, Cecilia Bödker Malmqvist, Adam Hansson och Frank Eickhoff

 

Årets projekt öppen kategori: Muted Art
av Daniel Söder, Lovisa Beijer, Cecilia Bödker Malmqvist, Adam Hansson och Frank Eickhoff

Tilldelas 25 000 kr

Juryns motivering:
I projektet Muted Art utforskar gruppen kreativiteten med ett innovativt och nytänkande formspråk. Projektet har engagerat flera medlemmar och dess okonventionella bildspråk väcker en nyfikenhet att se mera. I en värld där det mesta är flyktigt och webbaserat går gruppen mot strömmen och vill bygga en permanent utställning på den västgötska landsbygden.

Projektbeskrivning:
Under våren 2016 träffades vi på en nedlagd såg ute på västgötska landsbygden. Målet med dagen var att utforska och testa några vaga idéer. Resultatet av dagen blev början på vår nuvarande projektgrupp. Gruppens kärna består av fyra medlemmar, men under loppets gång har många fler personer deltagit och återkommit. Vi har en unik process där allas kreativa åsikter är av yttersta vikt.

Vi fortsatte våra träffar i en gammal lada, inte långt ifrån sågen där allt startade. Miljön i ladan och runt omkring den har inspirerat våra tankebanor kring det vi vill uttrycka. Målet är att få betraktaren att känna något och tänka efter utan att vi för den sakens skull använder enkla knep i bildspråket. Bilderna kanske kan uppfattas som något okonventionella. Som exempel är nästan alla våra bilder anonyma, ansikten och ögon visas sällan. Trots det skapar bilderna känsla av intimitet och sårbarhet. Betraktaren är vårt viktigaste redskap då hen är den som själv får lägga sina värderingar i vad bilden betyder.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.