NYTT 16 MM-OBJEKTIV TILL FUJIFILMS X-SERIE

Nyheter 23 Apr 2015

Det senaste objektivet i Fujifilms X-serie heter Fujinon XF 16 mm F1,4 R WR och, som namnet antyder handlar det om ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv på 16 mm, med en största bländare på f/1,4

FujifilmFujinonXF16mm_f14_R_WR-Wordpress

Nu lanserar Fujifilm ännu ett objektiv till företagets X-serie. Det handlar om ett 16 mm-objektiv med en största bländare på f/1,4. Det nya vidvinkelobjektivet är inte bara ljusstarkt, utan även väderskyddat. Objektivet har en fast brännvidd som motsvarar 24 mm i 35mm-format. Enligt Fujifilm ska den stora bländaröppningen och närgränsen på 15 cm göra att objektivet fungerar såväl för fotografering i svagt ljus som att ta vidvinkelbilder med kort skärpedjup och vacker bakgrundsoskärpa.

Objektivet har en optisk design bestående av 13 linselement indelade i elva grupper, med två asfäriska linselement och två ED-linselement för att minimera uppkomsten av sfärisk och kromatisk aberration. XF16 F1,4 WR har två typer av antireflexbehandling, både HT-EBC (High Transmittance Electron Beam Coating) samt nyutvecklade Nano-GI (Gradient Index) som tillsammans effektivt ska reducera spökeffekter och linsöverstrålning. Ett bakre fokuseringssystem uppdelat i 2 grupper (flytande design) ska dessutom ge objektivet en snabb och tillförlitlig autofokus över hela sitt omfång. Växlar till manuell fokus gör man genom att skjuta fokusringen bakåt, och då visas även en skala som indikerar objektivets skärpedjup.

Objektivet väger 375 gram, och kommer finnas tillgängligt under maj månad till ett cirkapris på 10 000 kronor.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.