NYTT FX-OBJEKTIV MED PERSPEKTIVKONTROLL

Nyheter 28 Okt 2016

Nikon har precis släppt ett nytt objektiv, PC Nikkor 19 mm f/4E ED, vilket är det första FX-objektivet med perspektivkontroll (PC) som har två rotationsmekanismer. Objektivet är gjort för att fotografera arkitektur, konst och landskap.

Nikon

Tack vare bildvinkeln och de unika möjligheterna att luta, förskjuta och rotera i dubbla lager gör det här objektivet med manuell fokus att fotografen kan fotografera från exakt rätt utgångspunkt. Lutning och förskjutning kan ställas in både för sig och tillsammans, vilket i princip ska ge samma rörelsemöjligheter som med en storformatskamera.

Fotografen får enligt Nikon exakt kontroll över objektivets skärpeplan och bättre möjlighet att skapa bilder som inte påverkas av förvrängda linjer. Det ska även vara enklare att använda lutningsfunktionen för att skapa landskap som är skarpa från förgrund till bakgrund, utan att behöva stänga bländaren som med standardobjektiv.

Bildvinkeln på 19 mm är enligt Nikon själva perfekt för stora byggnader och vidsträckta platser, och den optiska konstruktionen gör att den förvrängning som annars är vanlig i vidvinkelobjektiv minimeras, till och med i bildrutans kanter.

Nikon3

Objektivet väger cirka 885 gram, har två asfäriska linselement, tre ED-glaselement och Nikons Nano Crystal Coat-beläggning har adderats för att eliminera spökeffekter och linsöverstrålning. Både lutning och förskjutning kan aktiveras för sig eller tillsammans. Lutningen kan roteras individuellt

upp till 90° i varje riktning, och hela objektivet kan också roteras upp till 90°. Objektivet har även ett fluorskikt som ska stöta bort vatten, damm och smuts utan att påverka bildkvaliteten.

Objektivet kom precis ut på marknaden och det rekommenderade priset ligger på 38 890 kronor.

Annons
Bli en bättre Nikon-fotograf!

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.