NYTT LJUSSTARKT OBJEKTIV FRÅN NIKON

Nyheter 19 Aug 2016

Nikon har lanserat AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4ED. Det är ett ljusstarkt objektiv i FX-format och är marknadens enda autofokusobjektiv på 105 mm med en maximal bländare på f/1,4.

Nikon105

AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED efterträder Nikons NIKKOR 105 mm f/2,5-objektiv och brännvidden på 105 mm och en närgräns på 1m gör det möjligt att ta ansiktsporträtt som fyller hela bilden utan att du behöver beskära.

För att säkerställa optimal prestanda i porträttläge har Nikons tekniker fokuserat extra på upplösning i

kompositionens yttre områden. Detta ska leda till att sagittal (pilformig) koma minimeras effektivt för

överlägsen återgivning av punktformiga ljuskällor som små rundade punkter, även i kanterna av en bild.

Vinjettering i ytterkanterna kontrolleras för att bibehålla ljusstyrkan över hela bildrutan, till och med när du fotograferar med maximal bländare med fokus inställt på oändlighet. Den optiska designen innebär att oskärpan varierar mjukt, vilket ska ge bokeh utan ojämna kanter.

Objektivet har en rundad bländaröppning med nio lameller, vilket ska minska diffraktion och ge en naturtrogen återgivning av motivets olika delar. En mekanism för elektromagnetisk bländarstyrning ska hjälpa till att ge en mycket stabil automatisk exponeringskontroll – även vid snabb serietagning och Nikons SWM (Silent Wave-motor) ska ge en jämn, tyst och snabba autofokus.

Utöver det har Nano Crystal Coat applicerats för att reducera spökeffekter och linsöverstrålning. Tre ED-glaselement (Extra-low Dispersion, extra låg färgspridning) finns för att minimera longitudinell kromatisk aberration samtidigt som Nikons fluorskift ska skydda de främre och bakre linselementen och göra dem lättare att hålla rena.

 

Objektivet börjar säljas den 25 augusti och rekommenderat pris är 23 790 kronor.

Annons
Bli en bättre Nikon-fotograf!

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.