NYTT NORDISKT FÖRLAG INOM FOTO

Aktuellt 16 Dec 2016

Skreid Publishing är det nya förlaget med syfte att verka för en spridning av fotografer mellan de nordiska länderna och ambitionen är vidare att samarbeta med internationella förlag med distrubition utanför Norden. Förlaget har grundats av fotograferna Silja Leifsdottir från Norge, Johan Willner och August Eriksson från Sverige.

Skreid

Förlaget startade redan i maj 2016 och ett inledande arbete har varit att söka samarbete med institutioner, ambassadörer och utländska förlag och tidigare i höst deltog Skreid Publishing vid fotoboksfestivaler i Oslo och Göteborg samt Unseen i Amsterdam. Under hösten släpptes även de två första titlarna, en av dem The Walk, i såväl svensk som engelsk version vilket även är ett samarbete med tyska Kerber Verlag. I Stockholm samverkar Skreid med Centrum för fotografi som kommer att vara en scen för releaser, samtal och presentationer. Förlagets danske ambassdör Jens Friis, som ger ut den nordiska fototidskriften Katalog, representerar Skreid i Danmark.

Skreid Publishing består av Johan Willner och August Eriksson från Sverige, samt Silja Leifsdottir från Norge. Johan Willner och August Eriksson är båda fotografer med flertalet böcker och utställningar bakom sig, både i Sverige och utomlands. Johan har en magisterexamen i konst ifrån Konstfack och August är utbildad på Högskolan från Fotografi och Film i Göteborg. Silja är verksam på Fotogalleriet i Oslo och har en konstexamen från Glasgow School of Art. Hon är ansvarig utgivare av U.F.O (Utstillingsguide For Oslo) och genomför nu en curatorutbildning i Bergen.

Skreid betyder vandra eller skrida på fornnordiska. Precis som att Skreitorsken vandrar till Norden så är även Norden målet för förlaget Skreids verksamhet.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.