NYTT TELE FÖR SONYS E-FULLFORMAT

Nyheter 2 Dec 2016

Loxia-familjen får sin fjärde medlem, ett kort teleobjektiv med Sony E-fattning som fungerar lika bra för videoinspelning som för fotografering.

Zeiss

Liksom övriga objektiv i Zeiss speciella Loxia-serie är nya Zeiss Loxia 85 mm f/2,4 byggt specifikt för att matcha bildsensorn och elektroniken i Sonys kompakta fullformatskameror. Den optiska konstruktionen med 7 linser i 7 grupper baseras på Zeiss välbekanta Sonnar-design men är optimerad för digital fotografering och högupplösta sensorer. Tre av linserna är av specialglas som används för att motverka kromatisk aberration (oavsiktlig färgspridning).

Objektivet innehåller även elektronik som överför information om brännvidd, inställd bländare och fokusrörelser till kameran. Minsta vridning på den manuella fokusringen märks av kameran, som automatiskt aktiverar ett förstorat bildutsnitt på skärmen (om denna funktion valts av användaren). Fokusringen har en rotationsvinkel på 220° från närgränsen till oändligt, vilket ger perfekt kontroll över skärpan.

Fokusringens mjuka och precisa rörelse är en egenskap som företaget tror ska uppskattas av videofilmare. Alla Zeiss Loxia-objektiv har dessutom samma diameter vilket underlättar när man vill använda fokushjälpmedel för filmning. Till exempel Zeiss Lens Gears, ett professionellt tillbehör för just den uppgiften. En annan användbar videofunktion är möjligheten att koppla ur bländarringens klicklägen, så den blir steglös.

Zeiss Loxia 85 mm f/2,4 blir den hittills längsta brännvidden i Loxia-familjen, som sedan tidigare innehåller två vidvinklar (21 och 35 mm) och ett 50 mm normalobjektiv. Objektivet är i likhet med sina syskon tillverkat med hölje i metall och är skyddat mot fukt och damm med hjälp av gummipackningar.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.