Samyang vidgar vyerna med två nya vidvinklar

Objektiv 13 Maj 2011

Optikföretaget Samyang lanserade nyligen två nya vidvinkelobjektiv, och Canon- samt Nikon-ägare kan exempelvis kika lite närmare på det fasta 35 mm-objektivet 1:1,4 AS UMC. Gluggen är i första hand konstruerad för fullformatskameror, men den fungerar även till kameror med APS-C/DX- och Fourthirds-sensorer. Objektivet innehåller två linselement med högt brytningsindex, vilket ska minska vikten och dimensionerna. Man har även utnyttjat ett asfäriskt element som minskar riskerna för kromatisk aberration. Objektivet använder sig dessutom av så kallad ”gliding lenses”-teknik vilket ska göra att den höga bildkvaliteten bibehålls även vid ett minimalt fokusavstånd. AE-modellen (till Nikon) har även en integrerad mikroprocessor som håller koll på exponeringsparametrar och även erbjuder kontroll över i-TTL-kompatibla blixtar.

Samtidigt lanserar Samyang ett fisheyeobjektiv som är specialtillverkat för Sonys videokamera NEX-VG10. Objektivet erbjuder en fast brännvidd på 8 mm och en största bländare på f/3,6.

De nya objektiven är ännu inte släppta i Sverige, men utomlands indikeras ett pris på mellan 4-5 000 kronor för 35-mm-gluggen, och ungefär tusenlappen mindre för fisheye-gluggen.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.