SE EWA STACKELBERGS BILDER PÅ FOTOGRAFISKA

Aktuellt 6 feb 2015

Från den 6:e februari fram till den 5:e april kan du se Ewa Stackelbergs konstnärliga bilder på Fotografiska i Stockholm – bilder som skapas av ljus, kemikalier och föremål, men utan kamera

EwaStackelberg-Wordpress
Bild: Ewa Stackelberg

Ewa Stackelbergs universum växer fram i mörkrummet. Av ljus, kemikalier och föremål skapar hon bilder, utan kamera, där händelser i livet har satt sina avtryck. Utställningen ”Fotogram” är ett färgstarkt möte mellan scenografen Ulla Kassius specifika rum och Ewa Stackelbergs fotogram. Tillsammans har de skapat en meditativ helhetsupplevelse.

2001 fick Ewa Stackelberg pris för årets bästa fotobok. Det var årets mest drabbande fotobok. Bilder och texter som bearbetar förlusten av hennes älskade man som omkom i en flygolycka 1997. Det är en självutlämnande och naken dagboksskildring där hon berättar med bilder tillkomna i mörkrummet.

”När olyckan inträffade kastade jag mig in i ett mörker och mitt sätt att komma ut var att arbeta. Mitt i den här fasansfulla upplevelsen så öppnade sig samtidigt en konstnärlig frihet” berättar Ewa i en film av i Maud Nycander som är en del av utställningen och handlar om hennes arbete med fotogram. Bildspråket förändrades, men det var alltid ett uttryck för det tillstånd som hon befann sig i. Ett tillstånd där både döden och livet var närvarande.

Ewa Stackelberg har arbetat vidare med fotogram, bilder som växer fram i mörkrummet med hjälp av olika föremål som placeras på ett ljuskänsligt material som sedan exponeras för ljus. Bilderna växer fram i dialog med slumpen, beroende på hur kemikalier och ibland ett föremål reagerar på ljuset. Det är en gammal teknik som har sitt ursprung bland de första fotografiska pionjärerna som Anna Atkins som 1843 skapade fotografiska illustrationer med hjälp av cyanotyper, en metod som gav detaljrika fotogram i en blå färgskala. Senare kom konstnärer som August Strindberg, Man Ray och László Moholy-Nagy att använda sig av tekniken. Det är fotografi i sitt ursprung, ett motsatsförhållande till den digitala utvecklingen.

Att skapa bilder direkt i mörkrummet är på sätt och vis en tillbakagång till hennes tidiga 
konststudier. Men när hon som ung flyttade till Spanien för att studera måleri efter Francoregimens fall 1976 trängde sig verkligheten på. Hon ville göra bilder, men samtidigt vara en del av verkligheten. Hon förstod att hon ville bli fotograf.

Ewa söker sig fram i sitt konstnärskap, prövar och förkastar. ”Det är som en dialog mellan det omedvetna och det konstnärliga materialet. Plötsligt händer något magiskt. Plötsligt uppenbarar sig en annan värld ur något så konkret som jord, tarmar, blad, vatten och lera. Jag har alltid varit nyfiken på projekt med osäker utgång och experimenterat med fotografiska tekniker”.

”Det är som om blicken tvingas förbi den vetskapen och in i den koloristiska fägring som tycks vara alltings ursprung” skriver författaren Marie Lundquist i Ewa Stackelbergs nya bok ”Fotogram”. ”Det finns en slags alkemisk lockelse i processen”, förklarar Ewa. ”Bilderna är början på en lång resa. Jag har massor av bilder inom mig, massor av färg, mönster och berättelser”.

Under åren har uttrycket utvecklats till något annat. ”Mina senaste bilder känns som att komma hem. Utvecklingen har gått från det föreställande till ett abstrakt skapande med många betydelser. Det handlar om att känna istället för att se. Man blir en friare människa med åldern”.

Det är en befriande utställning där bilderna överlämnas till betraktarens lust att se eller inte se och att projicera saker. Det är betraktarens universum i rummen på Fotografiska, öppet för många tolkningar eller för att bara vara.

Om Ewa Stackelberg

Sedan 1980 är Ewa Stackelberg verksam som frilansfotograf med konstnärlig och dokumentär inriktning. Hon har gjort en rad utställningar och arbetar även med konstnärliga permanenta utsmyckningar för till exempel Huddinge Sjukhus och Nya Karolinska Sjukhuset.

Ewa Stackelberg är utbildad vid bland annat Gerlesborgsskolan, Escuela Massana i Barcelona och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, och finns representerad i samlingarna hos Statens Konstråd, Stockholms Läns Landsting, Länsförsäkringar och Sveriges Allmänna Konstförening.

Hon har gjort ett flertal fotoböcker, till exempel ”Berättelse för levande” (Journal Förlag) som utsågs till årets bästa fotobok 2001, och den nya boken ”Fotogram” (bokförlaget ETC), som släpps i samband med utställningen på Fotografiska. Under många år har hon även genomfört en rad workshops och undervisat i fotografi på bland annat Konstfack, Gamleby Fotoskola och Nordens Fotoskola.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.