SE SKILLNADEN

Teknik 12 Sep 2015

Experimentera med delad toning

SeSkillnaden1-WordpressVill du vidga din bildredigeringsrepertoar under 2015? Delad toning är en fantastisk teknik att testa. Det är helt enkelt en mer avancerad version av toning, den klassiska mörkrumstekniken där du använder en kemikalie för att lägga till en ton i en svartvit bild. Med delad toning applicerar du en färgton på högdagrarna, och en annan färg på skuggorna och tonerna däremellan influeras av båda färgerna. Och det är mycket enklare att göra på en dator än det var på den gamla analoga tiden då man fick experimentera med illaluktande kemikalier.

SeSkillnaden2-Wordpress

Du ska använda delad toning med försiktighet, och retrokänslan den ger bilderna måste passa motivet – så det passar troligen mer för en gammal bil eller ett traditionellt bröllop än en grupp skateboardare eller en fotbollsmatch. Varje bildbehandlingsprogram hanterar delad toning på olika sätt, men det är extra enkelt i Photoshop Elements eller Lightroom.

Sätt igång

  • I Lightroom finns Delad toning-panelen i Framkallamodulen, med en sektion för högdagrar och en för skuggor. Det finns ett nyansreglage för att ställa in toningseffektens färg, och ett mättnadsreglage för att ställa in styrkan. Balansreglaget justerar den relativa styrkan. Det finns även färgruteknappar på högersidan där du kan välja färgen i varje ton.
  • För mer hjälp med delad toning kan du ta en titt på Julieanne Kosts utmärkta guider (och kostnadsfria förinställningar) på http://blogs.adobe.com/jkost/tag/split-tone, eller Life After Photoshop (www.lifeafterphotoshop.com).

SeSkillnaden3-Wordpress

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.