SISTA CHANSEN ATT SE GARBO

Aktuellt 12 Aug 2016

Har du funderat på saken men ännu inte riktigt kommit iväg så har du nu lite drygt en vecka på dig att se utställningen om Greta Garbos liv på Fotografiska i Stockholm.

Garbo_No_title1

I utställningen Bilden av Garbo visas fram till den 21 augusti det som troligen är världens största privata samling unika Garbo-fotografier och annan memorabilia, samlat av reklammannen Lars Nordin under 20 år. Flera hundra fotografier av Greta Garbo visas från olika skeden av hennes liv och karriär, bland annat studiofoton i silvergelatin, privata bilder eller prints för press där hon poserar tillsammans med dåtidens celebriteter samt annat intressant fotografi med denna vår mest kända svenska filmstjärna i fokus. Dessutom visas rörligt material från olika perioder av hennes liv.

Många av fotografierna har tidigare aldrig funnits tillgängliga att beskåda, men når nu allmänhetens ögon i en utställning som både väcker nya frågor och besvarar gamla kring denna mytiska och mystiska person. Ansedd som en av de största Hollywood-skådespelerskorna i historien, med fyra Oscar-nomineringar, kom Greta Garbo att bli en av filmhistoriens främsta ikoner. Lika känd för sina filmroller och sitt utseende blev hon för sitt tillbakadragna och hemlighetsfulla liv. Efter ett abrupt avslut på filmkarriären försökte Garbo hålla sig bortom kamerornas räckvidd, vilket väckte en allt större nyfikenhet om mystiken kring hennes liv, hon som förutom sin filmstjärneberömmelse även var känd som den rikaste kvinnan i USA som själv tjänat ihop sin förmögenhet.

Bilden av Garbo följer kvinnan från Stockholm som blev en av världens största ikoner, genom hennes lika framgångsrika som hemlighetsfulla liv, i och utanför rampljuset.

– Det är människan och fenomenet Garbo som lockar mig. Ju mer man forskar desto mer komplex blir hennes öde och person och ju fler frågor uppstår kring henne och hennes livsval, berättar Lars Nordin.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.