SKAPA DIN EGEN LEKSAKSBERÄTTELSE

Teknik 2 Okt 2016

Använd ett tilt-shift-objektiv för att förvandla en vanlig scen till en miniatyrmodell.

SkapaDinEgenLeksaksberattelse

Du känner kanske till tilt-shift-objektiv och den förminskande effekt som uppstår när de används på ett sätt de inte var tänkta för. Deras lutnings- och perspektivkontrollmekanismer används normalt av landskaps- och arkitekturfotografer för att få ett längre skärpedjup vid användning av större och skarpare bländare, och för att korrigera konvergerande vertikaler vid fotografering av byggnader. Men de kan också manipuleras för att ge ett kort fokusplan, och få fullstora saker att se ut som leksaker.

Det finns tre olika alternativ om du vill testa den här tekniken. Antingen kan du köpa eller hyra ett tilt-shift-objektiv. Alternativt tittar du närmare på en tilt-shift-adapter, eller ett objektiv som erbjuder liknande resultat utan den förfinade kontrollen hos ett dedikerat tilt shift-objektiv, exempelvis ett Lensbabyobjektiv.

Eller så kan du härma effekten i ditt bildbehandlingsprogram. Resultatet du får av att applicera oskärpa är inte lika mjuka som du kan åstadkomma med ett objektiv, men det går inte att bortse från pengarna som går att spara.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.