SKAPA ETT MULTIPORTRÄTT

Teknik 20 Dec 2016

Ta en serie porträtt och slå ihop dem till ett

Multiportratt

Dubbelexponeringsporträtt, där en persons ansikte eller silhuett kombineras med bilder av grenar, löv eller andra naturliga texturer kan ge intressanta bilder.  Här är en kul twist på den idén: använd en kameras flerexponeringsläge, ta en serie porträtt av olika människor för att skapa en enda, lätt oroande blandning av ansiktsdrag. Det är en rolig teknik att testa med familjemedlemmar eftersom likheterna – eller de små skillnaderna – lätt blir ett samtalsämne.

Tricket i det här fallet är att se till att ögonen är på samma plats i alla bilder. Det kan du få till  genom att placera dem under en av fokuspunkterna i sökaren, men det kan vara enklare att växla till Live View-fotografering och använda rutnätet istället (sökaren kan också erbjuda den funktionen). Vissa flerexponeringslägen kan visa en ”spökbild” av den tidigare bilden på skärmen, vilket låter dig placera nästa porträtt med precision.

Ställ in läget
Flerexponeringslägen blir allt vanligare. Om din kamera inte har ett sådant tar du bilderna i det manuella läget för att få konsekventa resultat, och sedan kopierar och klistrar du in varje bild på ett separat lager i ett Photoshopdokument där du justerar varje lagers opacitet efter behov.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.