Testa att fotografera matlagning
Vinnaren av årets Pink Lady Food Photographer of the Year-tävling, David Griffem, stormade mot vinsten med en ögonblicksbild av en gatukock i Kuala Lumpur som röker medan han arbetar med en kyckling. ”Kompositionen är fantastisk”, sa Jay Rayner, matskribent och ordförande i juryn. ”Den böljande röken från röken på sidan, och röken från killens cigarett på den andra – och känslan av att han också är lite av en outsider.”
www.pinkladyfood photographer oftheyear.com
Sätt igång
- Davids bild är inte arrangerad på något sätt, så håll ögonen öppna efter intressanta ”matkaraktärer”. Det lönar sig att hålla sig nära matmarknader på semestern.
- Det hjälper att skapa kontakt med motivet. ”Killen märkte att jag fotograferade, gav mig en nickning när jag kollade att det var OK att ta några bilder, och sedan ignorerade han mig medan han fortsatte arbeta”, förklarar David.
- Ställ in exponeringen på förhand så att du kan fånga det avgörande ögonblicket. David använde en Nikon D810, ett Zeiss-objektiv på f/2, 50 mm med manuell fokus, samt ett högt ISO-tal.
- ”Du måste vara beredd på att bara titta på när någon arbetar ett tag innan du fotograferar dem”, säger David. ”Lita på dina instinkter om när du ska, och inte ska, fotografera.”