TA FANTASTISKA BILDER AV MJÖLK

Teknik 12 Jun 2016

Bli stänkglad med den här härligt kladdiga tekniken

Foto: Dina Belenko
Foto: Dina Belenko

Dina Belenko är känd för sina kreativa inomhustekniker, men då hon är trött på de vanliga bilderna av mat- och vätskestänk bestämde hon sig för att, bokstavligt talat, lägga till en liten twist. Trots att bilderna här ovanför har gjort ett snabbstopp i Photoshop i slutet så utförs tekniken helt och hållet i kameran. Dina börjar med att limma och fästa sina stillebenobjekt på bakgrunden, och sedan vänder hon hela arrangemanget upp och ner. Sedan handlar det bara om att fylla en spruta med mjölk (eller kaffe) och spraya, och det starkt roterande stänket skapas av cirkulära rörelser med sprutan.

Det sista steget involverar att kombinera de bästa stänkbilderna i Photoshop. ”Jag gör en stapel med lager och maskar alla områden som jag inte vill se, och sparar bara de stänk jag gillar”, förklarar Dina.

www.500px.com/arken

 

Steg 1

För att följa Dinas teknik ska du samla ihop alla ingredienser du behöver i ditt stilleben och en stor spruta utan nål, en limpistol och dubbelsidig tejp. Du måste även ha ett stativ och en extern blixt.

Steg 2

Bortsett från ett städa upp tycker Dina att limningen är den svåraste delen av processen. ”Du måste se till att alla elementen i ditt stilleben sitter ­stadigt, och du ska använda vattenfast lim.” Du kan tejpa fast de lättare objekten.

Steg 3

Ljussättningen behöver inte vara svårare än en enda blixt. Dina ställer in blixten på låg styrka – allt från 1/8 till 1/128 styrka – för den korta pulsen som fryser vätskans rörelser. Dina ställer också in den på RPT-  eller Multiläget så att den kan ta en serie med bilder.

Steg 4

”Jag skapar stänk med min vänsterhand och trycker på avtryckaren med den högra”, avslöjar Dina. ”Jag har ett väldigt stabilt stativ så det är inget problem.” Om du har en fjärrutlösare så ser den till att du inte stöter till kameran av misstag.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.