Ta kreativa bilder hemma – del 1

Teknik 4 mar 2011

Förr i tiden, med de gamla analoga kamerorna, var det svårare att pröva kreativa hemmaprojekt, som att till exempel fotografera vattendroppar som träffar en vattenyta. Det handlade om timme efter timme av experimenterande, och sedan dagars väntande på att bilderna skulle framkallas så att du kunde se om ditt hårda arbete lönat sig. Det krävdes tid, kraft och pengar, och du hade ingen garanti att du fick bra bilder. Tack vare snabbheten hos digitala systemkameror kan du nu finjustera timing, belysning och komposition från bild till bild för att vara säker på att få riktigt proffsiga bilder. I den här artikelserien visar vi dig hur du ställer upp och fotograferar fyra klassiska hemmaprojekt på ett fräscht och originellt sätt.

Vi visar med hjälp av steg för steg-guider och expertråd hur du kan bakbelysa frukt och grönsaker för att skapa fantastiska abstrakta bilder, hur du fotar vackra blomsterkort, hur du tar bilder på fallande vattendroppar, och hur du skapar fantastiska ljusspiraler. Inget av de här projekten kräver något mer komplicerat än en digital systemkamera, en blixt och ett makro- eller vidvinkelobjektiv, och resultaten blir garanterat bra nog att rama in. Bäst av allt, inget av projekten tar mer än en timme att färdigställa, från förberedelser till färdig bild.

Om du inte kan vänta på att vi publicerar alla delarna av den här artikeln på firstfoto.se kan du beställa DigitalFoto 2 2011 där samtliga fyra delar publicerades i artikeln – Ta kreativa bilder hemma.

Ta fantastiska skvättbilder

Använd rätt teknik för att inte plumsa i själv…

Ställ upp rekvisitan Köket är det perfekta rummet för det här projektet. Arbete med vatten och dyr kamerautrustning kan vara receptet för en katastrof. Så det är viktigt att vara organiserad och metodisk. En glasbehållare med en flat sida är nödvändig, som en vas med platt sida som vi använt här. Som bakgrund fungerar ett tunt ark av färgad kartong perfekt. Det är billigt och fyller verkligen sitt syfte. Som till många hemmaprojekt är lite gaffatejp bra att ha för att få bakgrunder och annan utrustning att sitta på plats.

Ställ upp din utrustning
Ett stadigt stativ är nödvändigt. Dessutom behövs ett objektiv som låter dig arbeta riktigt nära ditt motiv. Nikons 60 mm makroobjektiv som vi använde här fungerar perfekt. Tricket för den här tekniken är att få ljuset rätt med hjälp av en extern blixt. Placera blixten vid sidan om och lite bakom vasen, montera också en diffusor för att mjuka upp ljuset. Du måste titta noga så att du inte får blänk i dina bilder. För att belysa den andra sidan av motivet använder du en enkel hemmagjord reflektor, ett tunt pappersark täckt i folie är perfekt. De bör placeras på ett sådant sätt att det studsar ljus från blixten tillbaka på motivet.

Ta testbilder
För bästa resultat vill du ha total kontroll, och då måste du arbeta helt manuellt.

Fokus är viktigt, så räkna ut var din fokuspunkt kommer att hamna, och använd en pennspets för att förfokusera på den punkten. Använd en så snabb slutartid som möjligt utan att gå utanför blixtens synktider, för det mest är det 1/250 sek. Välj en bländare på f/8, det bör ge ett skärpedjup som håller allting skarpt, och ställ sedan in din blixt på en fjärdedels effekt. Ta några testbilder och bedöm sedan din exponering med hjälp av kamerans histogram. Justera blixteffekten om det behövs.

Släpp och fota
Det finns ett stort inslag av ”gör om och gör rätt” om du vill fånga ett riktigt bra vattenskvätt. Så se till att du har gott om plats på ditt minneskort. Använd kontinuerligt fotoläge och ta tre-fyra bilder när du släpper objektet, i det här fallet en lime. Efter några försök får du en känsla för hur du ska arbeta. Ta dig tiden att zooma in på kamerans skärm för att se att fokus är rätt.

Pröva det här
När du ändå har din vattenstudio uppställd kan du pröva några klassiska droppbilder också. De grundläggande principerna är desamma. Sätt upp någon anordning ovanför karet som det sakta kan droppa en vätska ur. Pröva också att experimentera med olika vätskor som till exempel färg eller mjölk. Viskositeten är annorlunda och det förändrar karaktären på ditt plask.

Det här behöver du

1 Glasbehållare
En flatsidad glasbehållare som ett litet akvarium eller en vas är perfekt. Se till att det är stort nog för att du ska kunna släppa ner ditt föremål i. Om det finns någon kurva på glaset får du oönskade

2 Färgad bakgrund
En bit med färgad kartong är perfekt som bakgrund. Pröva en nyans som kompletterar färgen på objektet du släpper för att få en större kreativ kraft i bilden.

3 Blixt
Den här tekniken är beroende av en extern blixt. Använd en trådlös eller kabelansluten blixt som vi gjorde här. Det finns flera andra sätt att ansluta kameran till blixten också.

4 Blixt diffusor
För att dämpa hårdheten hos blixtljuset använde vi en diffusor. Det kan också räcka med en bit kalkerpapper eller en bit plast från en plastflaska som du sätter på din blixt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

1 kommentar

jan 26 mar 2011

lägga undan kameran på vintern?det är väl en av mest händelserika årstiderna för en fotograf

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.